Show simple item record

dc.contributor.authorArildsson, Paulin
dc.contributor.authorMartinsson, Sara
dc.date.accessioned2011-02-17T08:23:51Z
dc.date.available2011-02-17T08:23:51Z
dc.date.issued2011-02-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24485
dc.description.abstractRegeringens mål för ekologisk konsumtion inom den offentliga sektorn har avsett en inriktning mot 25 procent ekologiska livsmedel fram till innevarande år 2010. En handlingsplan för hållbar konsumtion - ”Bilen, Biffen, Bostaden” ligger som bakgrund till denna inriktning. Handlingsplanen vill förmedla att samverkan mellan politiker och medborgare måste bli bättre. Ekologiska produkter är ett medel för att uppnå Sveriges miljökvalitetsmål. Med hjälp av den offentliga sektorn ökar efterfrågan. Med hjälp av olika miljöprojekt hoppas man kunna få elever på skolor till att tänka på miljöfrågor och svinn samt öka efterfrågan på ekologiska livsmedel. Syftet med denna uppsats var att undersöka hur gymnasieelever uppfattar miljösatsningarna i deras skolrestaurang och om skolrestaurangen bidrar med kunskap och inspiration till att agera miljömedvetet. Frågor som försökts besvarats är: Vad innebär ekologi, närodlat och säsongsanpassat för eleverna? Hur miljövänlig uppfattar eleverna just sin skolrestaurang, liksom den mat som serveras? Hur uppfattar eleverna att skolmåltiden påverkar miljön? Vad inspirerar eleverna till att ha ett miljövänligt förhållningssätt? Undersökningen är en empirisk studie där intervjuer i fokusgrupp har varit författarnas metod. Det ordnades fem grupper med fem respondenter i varje. Kunskaperna kring hållbar utveckling brister. Trots att elever har en viss relevant kunskap slänger de inte mindre mat. Kunskaperna måste bli bättre och kräver tydligare och fler handlingsalternativ till att agera miljömedvetet i skolans restaurang för att tjäna en helhetsförståelse och bidra till att eleverna kan korrigera sitt verkliga beteende. Genom att låta eleverna själva erfara miljöproblemet och söka lösningar, kan engagemang för miljön uppstå.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammet med inriktning ledarskap, 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2010sv
dc.subjectEkologisv
dc.subjectkonsumtionsv
dc.subjectskolrestaurangsv
dc.subjectgymnasieeleversv
dc.subjectuppfattningarsv
dc.titleGymnasieelevers uppfattningar om hållbara måltidersv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record