Show simple item record

dc.contributor.authorAhrnberg, Jessica
dc.contributor.authorRisberg, Linda
dc.date.accessioned2011-02-17T08:51:36Z
dc.date.available2011-02-17T08:51:36Z
dc.date.issued2011-02-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24491
dc.description.abstractUnder de senaste åren har tillsatser i skolmåltiden debatterats väldigt mycket, då många har synpunkter angående livsmedelsval, måltidsmiljö, näringsinnehåll och tillagningsmetoder. Det är kostcheferna som ofta får stå till svars när föräldrar och media har åsikter om maten som serveras i skolan. Livsmedelsverkets Bra mat i skolan är riktlinjer och normer för hur den svenska skolmåltiden kan se ut. De tillsatser som är bedömda av Efsa och godkända av EU, är märkta på livsmedelsprodukten med ett E- nummer. Syftet med denna studie var att undersöka vad tio kostchefer i skolmåltider runt om i Sveriges kommuner har för uppfattningar och tankar om livsmedelstillsatser, samt om det förekommer ett aktivt arbete kring livsmedelstillsatser i dessa kommuner. Studien utfördes genom en kvalitativ intervjumetod för att få fram personliga erfarenheter och tankar hos kostcheferna. Intervjuerna gjordes per telefon och frågorna ställdes efter ett förskrivet frågeformulär och det fanns möjlighet att även ställa följdfrågor. I resultatet presenteras det att flera kostchefer är överens om att många tillsatser är onödiga, men vissa måste finnas. De hjälpmedel som kostchefer har för att styra en kostorganisation är bland annat rekommendationer från Livsmedelsverket. Det finns inte kostpolitiska program i alla kommuner som stöd för kostcheferna och de känner att politikerna inte är intresserade av skolmåltiden. Det framkom också många intressanta synpunkter på hur man i kostorganisationerna arbetar aktivt med tillsatser.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammet, 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2010sv
dc.subjectTillsatsersv
dc.subjectkostchefsv
dc.subjectskolmåltidensv
dc.subjectLivsmedelsverketsv
dc.titleKostchefers uppfattningar om tillsatser i skolmåltidensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record