Show simple item record

dc.contributor.authorBirgersson, Hannah
dc.contributor.authorNilsson, Emma
dc.date.accessioned2011-02-17T08:55:36Z
dc.date.available2011-02-17T08:55:36Z
dc.date.issued2011-02-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24493
dc.description.abstractLivsmedelsverket utformade 2005 fem kostråd för att främja bra matvanor hos befolkningen. En studie på uppdrag av Livsmedelsverket visade att det fanns glapp mellan kostråden och befolkningens matvanor. Vidare har forskning visat att kännedom om kostråd ökar förutsättningarna för goda matvanor. Undersökningen Känner du till de fem kostråden? syftade till att ta reda på vad de anställda på ett hotell känner till om Livsmedelsverkets fem kostråd och undersöka konsumtionen av frukt, grönsaker och fisk samt valet av bröd, matlagningsfett och nyckelhålsmärkta produkter i förhållande till kostråden. Urvalet gjordes med hjälp av bekvämlighetsurval där populationen bestod av samtliga 65 fastanställda på hotellet. Den demografiska variationen var stor. Studien genomfördes med en enkätundersökning av kvantitativ karaktär och 55 enkäter samlades in. Resultatet visade att kännedomen om de fem kostråden var i det närmaste obefintlig, vilket tyder på att kostråden inte har nått fram. Dock framkom att många av deltagarna, trots bristen på kännedom om kostråden, åt i linje med flera av dem. Forskning har visat att mat på arbetsplatsen främjar matvanor som följer kostrekommendationer och resultatet härleds till att de anställda serveras mat på arbetet. Slutsatsen blir att det krävs långsiktiga kampanjer för att nå ut med kostråden och implementera dem hos befolkningen och att arbetsplatsen är ett viktigt forum för att främja bra matvanor.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- och Friskvårdsprogrammet, 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2010sv
dc.subjectLivsmedelsverketsv
dc.subjectkostrådsv
dc.subjectmatvanorsv
dc.subjectarbetsplatssv
dc.titleKänner du till de fem kostråden? - En studie om matvanor och kostråd på en arbetsplatssv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record