Show simple item record

dc.contributor.authorLändin, Emma
dc.contributor.authorJonsson, Frida
dc.date.accessioned2011-02-17T14:36:46Z
dc.date.available2011-02-17T14:36:46Z
dc.date.issued2011-02-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24511
dc.description.abstractEtt problemområde vi upptäckt omfattar den offentliga måltidssektorn som bland annat förknippas med en begränsad ekonomi och svagt styre. Utifrån tidigare erfarenheter inom verksamhetsförlagd utbildning har vi stundtals uppfattat motivationen hos offentlig måltidspersonal bristande och vill därför undersöka detta. Vi vill även ta reda på hur ledare i en verksamhet kan påverka motivationen. Med vår kandidatuppsats ville vi undersöka vad som motiverar skolmåltidspersonal till att göra en bra arbetsinsats utifrån Herzbergs tvåfaktorteori. Frederick Herzberg har genom sin studie tagit fram fem motivationsfaktorer och fem stycken hygienfaktorer, vilka antingen kan bidra till motivation eller förhindra att missnöje uppstår. Det finns olika ledarskapstilar men det som framkommit under vårt arbete är att ledarskapet är som bäst när det är situationsanpassat, vilket betyder att verksamheten och vad som motiverar dess arbetstagare, bestämmer ledarstil. Vår undersökning utfördes i form av en postenkätundersökning till sex skolkök runt om i Sverige. I resultatet framkom att arbetskamrater och uppmuntran från ledaren var bland de främsta faktorerna som bidrog till motivation, medan lön och verksamhetens visioner och mål bidrog till minst motivation. Stressen var oftast hög på arbetsplatserna men en del av respondenterna påpekade att det handlade om positiv stress och utifrån svaren uppfattade vi det som att den var hanterbar. Sammanfattningsvis kom vi fram till att ett situationspassat ledarskap är att föredra samt att det behövs mer forskning om stressens inverkan på personal inom skolmåltidsverksamhet.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap, 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2010sv
dc.subjectSkolmåltidspersonalsv
dc.subjectHerzbergsv
dc.subjectmotivationsfaktorersv
dc.subjectledarskapsv
dc.subjectkommunikationsv
dc.subjectstresssv
dc.titleMotivation hos skolmåltidspersonal - En undersökning utifrån Herzbergs tvåfaktorteorisv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record