Show simple item record

dc.contributor.authorFujiwara, Niji
dc.date.accessioned2011-02-17T14:46:46Z
dc.date.available2011-02-17T14:46:46Z
dc.date.issued2011-02-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24515
dc.description.abstractMåltider på arbetsplatsen är en viktig aspekt för arbetares arbetsmiljö och trivsel på arbets-platsen. Inom restaurangbranschen tillämpas två olika typer av måltidspaus i form av måltids-rast och måltidsuppehåll, som i sin tur har olika för- och nackdelar. Måltidsrast är en schema-lagd, obetald måltidspaus medan måltidsuppehåll är en betald måltidspaus, då arbetstagare måste vara ständigt tillgängliga under hela matpausen. Måltidspaus under arbetsdagen har stor betydelse och en ostörd, ordentlig måltidspaus av tillräcklig längd leder till bättre hälsa och arbetstrivsel för medarbetare. Därför fokuserade denna studie på restauranganställdas måltidspausformer med syftet att ta reda på deras åsikter och upplevelser kring måltidsrast och måltidsuppehåll. I studien undersöktes det dessutom bland medarbetare inom restaurang-branschen vilken av måltidspausformerna som föredras mest och varför. I samband med stu-dien lyftes det även fram vad restaurangmedarbetare ansåg som för- samt nackdelar med re-spektive måltidspausform. Enkätmetoden användes som undersökningsmetod och 100 styck-en bekvämlighetsmässigt valda restauranganställda inom den privata sektorn i centrala Göte-borg undersöktes. Undersökningsresultatet visade bland annat att måltidsuppehåll var den måltidspausformen som föredrogs av flest medarbetare inom restaurangbranschen. Det var dock en stor andel som föredrog måltidsrast också. Den stora anledningen till varför måltids-rast föredrogs bland restauranganställda visade sig vara att den anses ge personer tid till att äta i lugn och ro och många personer påpekade att måltidsuppehåll ibland kan göra att de måste avbryta måltiden och arbeta. Å andra sidan var den stora anledningen till varför mål-tidsuppehåll föredrogs att restauranganställda får eget ansvar att sprida ut raster över arbets-passet, samt att de får betalt under matpausen. Personerna som inte föredrog måltidsrast ansåg bland annat att det är en av måltidsrastens nackdelar att man alltid har bestämda tider för rast.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesRestaurangmanagerprogrammet, 180 högskolepoängsv
dc.relation.ispartofseries2010sv
dc.subjectmåltidspaussv
dc.subjectrestauranganställdasv
dc.subjectmåltidsrastsv
dc.subjectmåltidsuppehållsv
dc.subjectarbetsmiljösv
dc.titleMåltidsrast eller måltidsuppehåll på restaurangsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record