• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Vår kokbok – håller den? : En granskning med miljöperspektiv

Abstract
Syftet med studien var att granska Vår kokbok för att se om det skett några förändringar över tid, i relation till rekommendationer om hållbara matval. Hållbar utveckling handlar om hur vi kan tillfredställa våra behov utan att riskera kommande generationers. I denna fråga har matvanor och konsumtion fått allt större betydelse. Detta eftersom dessa står för en stor del av utsläppen och klimatpåverkan samtidigt som det är något varje individ kan vara med och påverka. En betydelsefull kanal för förmedling av hållbara matval kan således vara kokböcker som genom sitt budskap kan inspirera läsaren och därmed påverka dennes beteende. I vår studie Vår kokbok – håller den? En granskning med miljöperspektiv, valde vi att genom textanalys, granska fem upplagor av Vår kokbok, den tionde från 1974, den trettonde från 1982, den tjugonde från 1996, den tjugoandra från 1999 och den tjugofemte från 2009. Analysen gjordes utifrån Ät Smarts kriterier för ökad andel vegetabilier, rätt kött- och grönsaksval samt mindre ”tomma kalorier”. Vid vår granskning analyserades tre utvalda recept, kött- och grönsakskapitlen och recept på ”tomma kalorier”. Även Förordet, kapitlet Att välja mat och Faktadelen analyserades samt kostcirkeln, matpyramiden och tallriksmodellen. Resultat visar att Vår kokbok har fått ett allt mer hållbart perspektiv med åren. Andelen sidor i procent av hela boken har ökat när det gäller grönsaks- och baljväxtrecept medan de minskat när det gäller köttrecept från första till sista granskade upplagan, detta är i linje med Ät Smart. ”Tomma kalorier” är dock undantaget, då konsumtionen av dessa livsmedel bör minskas enligt Ät Smart. Recept på efterrätter, bakverk och godsaker utgör fortfarande en stor del av kokbokens innehåll. Sammanfattningsvis anser vi att denna studie visar på att Vår kokbok – håller!
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24521
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24521_1.pdf (319.3Kb)
Date
2011-02-17
Author
Samuelsson, Hanna
Svensson, Josefin
Keywords
Vår kokbok
hållbar utveckling
Ät S.M.A.R.T
recept
Series/Report no.
Kost- och friskvårdsprogrammet, 180 hp
2010
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV