dc.contributor.author | Hallonsten, Elisabet | |
dc.contributor.author | Hedman, Maria | |
dc.date.accessioned | 2011-02-24T07:35:25Z | |
dc.date.available | 2011-02-24T07:35:25Z | |
dc.date.issued | 2011-02-24 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/24645 | |
dc.description.abstract | En rad kostråd med skilda budskap presenteras kontinuerligt i media. Dieter med varierande grad av kolhydratreducering har fått ökad popularitet men effekterna av lågkolhydratkost, i synnerhet de långsiktiga, är ej klarlagda. Idag förekommer en motstridig debatt om gällande kostrekommendationer. Den rådande oenigheten i samhället kring ämnet kolhydrater har skapat en förvirring hos allmänheten. Syftet med det här arbetet var att undersöka vanor kring och inställningar till lågkolhydratkost hos en grupp vuxna kvinnor i Göteborg. En enkätundersökning, under ledning, genomfördes vid tre olika tillfällen där totalt 31 kvinnor deltog. Undersökningen visade att det fanns en förvirring hos kvinnorna trots att de upplevde sig ha goda kunskaper om kost och näring samt att fler än hälften hade provat att utesluta eller minska på kolhydraterna i kosten. De flesta uppgav viktminskning som anledning till kolhydratreduceringen. Ett fåtal kvinnor åt sannolikt lågkolhydratkost vid undersökningstillfället. Majoriteten uppgav att de påverkades mycket eller en del av medias kostbudskap. Det är troligt att kostdebatten i samhället har påverkat dessa kvinnor till att prova lågkolhydratkost och att debatten bidrar till den förvirring som råder. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Kost- och friskvårdsprogrammet, 180 hp | sv |
dc.relation.ispartofseries | 2009 | sv |
dc.subject | Lågkolhydratdieter | sv |
dc.subject | Viktminskning | sv |
dc.subject | Hälsoeffekter | sv |
dc.subject | Media | sv |
dc.subject | Enkätundersökning | sv |
dc.title | LOW CARB? - En enkätstudie om kvinnors inställningar till och vanor kring lågkolhydratkost | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |