dc.contributor.author | Ekman, Frida | |
dc.contributor.author | Ljungskog, Linda | |
dc.date.accessioned | 2011-02-24T07:47:17Z | |
dc.date.available | 2011-02-24T07:47:17Z | |
dc.date.issued | 2011-02-24 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/24647 | |
dc.description.abstract | Bloggen kan beskrivas som en slags dagbok på Internet, där individer kan dela med sig av
sina liv till omvärlden. Bloggar har vanligtvis ett tydligt format. med inlägg. bilder och
kommentarer från läsarna. Man uppskattar att det idag finns uppemot 70 miljoner bloggar i
världen. Dessa behandlar många olika teman, exempelvis mat.
Innan bloggarna blev ett forum för förmedling av recept och hälsobudskap. spreds dessa
genom kokböcker. Även idag är kokböcker otroligt populära och i många. såväl gamla som
nya. kan man hitta hälsobudskap. Bloggarna har dock kommit att bli ett komplement till
receptböckerna varför det är viktigt att se vilka budskap som finns där.
Syftet med denna uppsats var att ta reda på hur innehållet ser ut på matrelaterade bloggar. med
betoning på hälsa och hälsobudskap. Den metod vi använde var att under två veckor samla in
alla blogginlägg och kommentarer från tio rnatbloggar. Detta material analyserades sedan och
en sammanställning av olika faktorer gjordes i form av tabeller. Exempel på dessa faktorer
var antalet inlägg. kommentarer och recept. Genom en innehållsanalys granskades bloggarna
ytterligare med avseende på bloggförfattaren. bloggens profil samt bloggens utformning och
innehåll.
De slutsatser vår undersökning har resulterat i är att hälsa diskuteras i många inlägg och
kommentarer. såväl direkt som indirekt. Ofta diskuteras hälsa i bloggarna utan användning av
hälsorelaterade termer. Bloggarna förmedlar en enhetlig syn på mat där inläggen genomsyras
av matglädje. Författarna har en helhetssyn på hälsa som innebär att for att må bra rnåste både
kroppen och själen få näring. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Kost- och friskvårdsprograrnmet, 180 hp | sv |
dc.relation.ispartofseries | 2009 | sv |
dc.subject | Blogg | sv |
dc.subject | mat | sv |
dc.subject | hälsa | sv |
dc.subject | hälsobudskap | sv |
dc.subject | Internet | sv |
dc.subject | kokböcker | sv |
dc.title | Matbloggar - en ny väg för hälsobudskap | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |