Show simple item record

dc.contributor.authorAhlzén, Jessica
dc.contributor.authorVitalis, Maria
dc.date.accessioned2011-02-24T07:53:04Z
dc.date.available2011-02-24T07:53:04Z
dc.date.issued2011-02-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24649
dc.description.abstractVi blir allt fler äldre i samhället och studier inom äldreomsorgen har visat att undernäring är vanligt bland de äldre. En faktor som kan motverka undernäring är en förbättrad måltidsmiljö. Vid forskning angående måltidsmiljön har tidigare studier visat att samma maträtt upplevs olika beroende på vilken miljö den förtärs i. Studier har även visat att måltidsmiljön kan påverka energiintaget hos de äldre. Inom viss måltidsforskning (framför allt vid Grythyttans Akademi) bedrivs forskning kring de fem aspekterna. De fem aspekterna är Mötet, Rummet, Produkten, Styrsystemet och Stämningen. Alla dessa delar spelar in på hur måltiden upplevs. Syftet med vårt examensarbete är att ompröva tidigare forskning genom att undersöka måltidsmiljön på ett äldreboende och se om förändring av måltidsmiljön kan påverka den upplevda smaken på maten. Syftet är också att studera de äldres uppfattningar av måltidsmiljön. För att möjliggöra denna studie har vi jämfört två likvärdiga våningar på ett äldreboende i centrala Göteborg för att se hur de förhåller sig till varandra. Därefter gjordes förändringar av måltidsmiljön, vad gäller dukning, på den ena våningen medan den andra våningen behöll sitt ursprungliga utseende. Metoder som användes var enkäter, observationer och intervjuer. I resultatet av denna studie framkommer att man genom förändringar kan påverka den upplevda smaken på maten. Resultatet visar även att när måltidsmiljön upplevs bra smakar också maten bättre. Det kommer också fram att den mat som uppskattas av de äldre är den traditionella husmanskosten och enkel mat som sill och potatis.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammet med inriktning mot ledarskap 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2009sv
dc.subjectÄldresv
dc.subjectde fem aspekternasv
dc.subjectsmaken på matensv
dc.subjectdukningsv
dc.titleMåltidsmiljö på ett äldreboende - Små förändringar gör skillnadsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record