Show simple item record

dc.contributor.authorOlsson Lindh, Christine
dc.contributor.authorPersson, Maria
dc.date.accessioned2011-02-24T12:03:10Z
dc.date.available2011-02-24T12:03:10Z
dc.date.issued2011-02-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24670
dc.description.abstractDenna kandidatuppsats behandlar ämnet psykosocial arbetsmiljö och personalomsättning i restaurangbranschen. Restaurangbranschen har den högsta personalomsättningen av alla svenska branscher. Då forskningen angående branschens arbetsförhållanden ur personalens perspektiv är relativt outforskad i dagsläget blir det angeläget att undersöka deras uppfattning om den psykosociala arbetsmiljön. Syftet är, därmed, att undersöka hur anställda på några à la carte-restauranger uppfattar den psykosociala arbetsmiljön samt om det har något samband med restaurangernas personalomsättning. Populationen för studien är à la carte-restauranger i Stockholms innerstad. Urvalet innefattar samtliga 16 restauranger i en strategiskt utvald klassificeringskategori ur restaurangguiden White Guide 2009. Metoden för att undersöka fenomenet har varit kvantitativa intervju- och enkätfrågor. Personalansvariga på de sju undersökta restaurangerna har fått besvara frågor som legat till grund för att beräkna personalomsättningen och 66 anställda på restaurangerna har fyllt i ett frågeformulär angående deras uppfattning gällande den psykosociala arbetsmiljön. Informationen har analyserats deskriptivt för att sedan härledas till befintliga teorier om motivation, arbetsmiljö, organisationsstruktur och personalekonomi. Även ett genusperspektiv har beaktats, om än i en begränsad utsträckning, eftersom kvinnor historiskt sett har förfördelats i branschen. Studiens resultat tyder på att inget tydligt samband mellan de anställdas uppfattning om den psykosociala arbetsmiljön och restaurangernas personalomsättning kan fastställas. Däremot visar resultatet att majoriteten av de anställda vill fortsätta att arbeta inom restaurangbranschen, trots att utvecklings- och karriärmöjligheterna på den nuvarande arbetsplatsen liksom i branschen anses vara små.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesRestaurangmanagerprogrammet, 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2009sv
dc.subjectpsykosocial arbetsmiljösv
dc.subjectpersonalomsättningsv
dc.subjectrestaurangbranschensv
dc.titlePsykosocial arbetsmiljö och personalomsättning i restaurangbranschensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record