Show simple item record

dc.contributor.authorSunebrand, Kristina
dc.contributor.authorWiberg, Maria
dc.date.accessioned2011-02-24T12:17:15Z
dc.date.available2011-02-24T12:17:15Z
dc.date.issued2011-02-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24676
dc.description.abstractLivsmedelstillsatser är ämnen som används i maten för att uppnå bättre näringsvärde eller för att påverka konsistens, hållbarhet, smak eller färg. I media har tillsatser varit uppmärksammat och omdebatterat den senaste tiden, och ämnet framställs ofta som något negativt. Inte sällan menar media att tillsatser kan medföra ohälsa och försämrad livsmedelskvalitet. Den pågående debatten väckte vårt intresse för ämnet, och ledde till att vi ville undersöka människors inställningar till och uppfattningar om tillsatser. Vår avsikt var också att undersöka ifall utbildningsnivå påverkar människors tankar kring detta ämne. Undersökningen var av kvalitativ karaktär och genomfördes i form av fokuserade gruppintervjuer. De grupper som deltog i intervjuerna var bespisningspersonal, gymnasielärare inom hotell och restaurang samt läkarstudenter. Deltagarna, totalt sexton personer, hade därmed kompetens inom kost, livsmedel och/eller hälsa. Att ha förkunskaper inom dessa områden ansågs öka chanserna för att kunna bidra med mycket tankar och åsikter i diskussionerna. Resultatet visade att majoriteten av respondenterna förknippade livsmedelstillsatser med försämrad livsmedelskvalitet och i viss utsträckning med hälsorisker. Gruppen som var mest negativt inställd till tillsatser samt också uttryckte mest oro över tillsatser var bespisningspersonalen. Denna grupp representerade även den lägsta utbildningsnivån. Gymnasielärarna, med den mellersta utbildningsnivån, kände inte någon avsevärd oro, men de var däremot mycket kritiska till livsmedelsindustrins rådande användning av tillsatser. Läkarstudenterna, den grupp med högst utbildningsnivå, såg både positiva och negativa aspekter med tillsatser. De var inte speciellt oroliga för att tillsatsanvändande skulle påverka deras hälsa negativt, då de förlitade sig på att de ämnen som tillsätts i maten är kontrollerade och riskfria.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- och friskvårdsprogrammet, 180 hpsv
dc.relation.ispartofseries2009sv
dc.subjectFokusgruppersv
dc.subjectrisksv
dc.subjectorosv
dc.subjectlivsmedelskvalitetsv
dc.subjecthälsasv
dc.subjectmiljösv
dc.subjectE-nummersv
dc.titleTänkt om tillsatser - En kvalitativ studie om hur livsmedelstillsatser uppfattassv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record