dc.contributor.author | Veidemann, Ella | |
dc.date.accessioned | 2011-02-28T13:27:13Z | |
dc.date.available | 2011-02-28T13:27:13Z | |
dc.date.issued | 2011-02-28 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/24724 | |
dc.description.abstract | Vid livmoderhalscancer och cancer i livmoderkroppen sker behandling genom kirurgi och
strålbehandling. Vanligt förekommande symtom vid strålbehandling mot dessa cancerformer är
diarré. I litteraturen är det svårt att finna stöd för att en viss nutritionsintervention är bättre än
en annan och användbar i symtomlindrande syfte. Syftet var att undersöka vilka kostråd en
grupp patienter med cervixcancer eller corpuscancer uppgett att de fått av läkare och
sjuksköterskor i samband med strålbehandlingsstart samt hur patienterna själva respektive
personalen uppfattade nutritionsbehandlingens effekter. Metoden som har använts är enkät till
personal, läkare och sjuksköterskor, samt till patienter som besöker dietist under pågående
strålbehandling. Mer än hälften av personalen som besvarade enkäten anser att det ofta eller
alltid är ett alternativ att ge kostråd i symtomlindrande syfte och tre fjärdedelar ger ofta eller
alltid kostråd. De vanligaste kostråden som ges av personalen kan delas in i kategorier rörande
olika nutritionsområden eller livsmedelsområden. Det vanligaste kostrådet rör fibrer i maten.
Det näst vanligaste rådet rör bakterier och bakterieprodukter av typen Proviva och Dofilus.
Tyngdpunkten i de råd patienterna upplevt att de fått låg på fiberområdet såsom baljväxter,
grovt bröd och till en del frukt och grönsaker. Den upplevda effekten av kostråden är inte tydlig
då behandlingen i sig påverkar men många anser att de förändringar de gjort i kosten påverkat
dem i viss mån. Intaget av vissa livsmedel avstås från i syfte att symtomlindra men ersätts inte
vilket kan resultera i negativ energibalans. Alltså bör läkare, sjuksköterskor och andra som ger
kostråd hållas uppdaterade om vilken evidens som finns. I professionell nutritionsbehandling
ingår det att förse patienten med redskap för att uppnå energi- och näringsbalans. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Magisteruppsats i Kostvetenskap | sv |
dc.relation.ispartofseries | Oktober 2009 | sv |
dc.subject | kostråd | sv |
dc.subject | livmoderhalscancer | sv |
dc.subject | nutritionsbehandling | sv |
dc.subject | symtomlindring | sv |
dc.subject | strålbehandling | sv |
dc.title | Kostråd vid strålbehandling mot livmoderhalscancer. Patienters och personals upplevelser av kostråds effekter | sv |
dc.title.alternative | Dietary guidelines for radiotherapy of cervical cancer – Patients and health professionals experiences of dietary advice | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | H1 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |