dc.contributor.author | Andersson, Maria | |
dc.date.accessioned | 2011-02-28T14:03:40Z | |
dc.date.available | 2011-02-28T14:03:40Z | |
dc.date.issued | 2011-02-28 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/24727 | |
dc.description.abstract | I kostbudskapet är lärandet ett problem. För att nå ut med kostbudskapet utgår man från vad
som står i läroplan respektive kursplan om vad eleverna skall lära sig. Målen enligt
kursplanen i Näringslära 50 poäng på gymnasienivå är bland annat att eleverna skall få
kunskap om vilken betydelse maten har för hälsan samt hur näringsämnena är uppbyggda och
deras funktioner i kroppen. Vidare skall eleverna få kunskap om vilket näringsinnehåll några
vanliga livsmedel har samt hur dessa näringsämnen bevaras när beredning av dessa livsmedel
sker i matlagningen. Även kommunikationen mellan lärare och elever samt miljön är delar
som har betydelse för att nå ut med kostbudskapet. Skolan är till för eleverna och det är
skolan som skall få eleverna att utvecklas.
Syftet med det här arbetet var undersöka hur några lärare undervisar i kursen Näringslära 50
poäng för elever på Hotell- och Restaurangprogrammet och för elever på Idrottsprogrammet
på tre gymnasieskolor. För att uppnå syftet med det här arbetet användes observationer och
enskilda intervjuer.
Resultatet visade att lärarna delar upp sin undervisning i olika delar. En typisk lektion var
indelad i introduktion, presentation, eget arbete och utvärdering. Som stöd i undervisningen
användes följande pedagogiska hjälpmedel: Kostdataprogrammet Dietist, instuderingsfrågor,
läroböcker, kompendium, whiteboardtavla, OH-bilder samt livsmedel, tidningar, radio, tv,
film och Internet.
Lärarna hjälpte eleverna olika mycket beroende på var eleverna befann sig kunskaps- och
utvecklingsmässigt i förhållande till uppgiften som skulle lösas. Lärarna anpassade
undervisningen till en lätt nivå med lätta frågor i början av ett nytt ämnesområde och lärarna
tog hänsyn till elevernas intressen. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Magister i kostvetenskap | sv |
dc.relation.ispartofseries | September 2010 | sv |
dc.subject | Näringslära | sv |
dc.subject | undervisning | sv |
dc.subject | lärande | sv |
dc.subject | pedagogiska hjälpmedel. | sv |
dc.title | Undervisning i näringslära – på två olika gymnasieprogram | sv |
dc.title.alternative | Nutritional education – on two different high school programs | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | H1 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |