Ökning av ekologisk skolmat – är det möjligt? Inköpares uppfattningar om ekologiska inköp i offentliga skolmåltidsverksamheter.
Abstract
Uppsatsen inleds med en kort introduktion i ämnet hållbar utveckling för att sedan fokusera
på den ekologiska dimensionen av begreppet. Bakgrunden belyser hur miljöproblem kan
kopplas till maten vi äter och miljöfördelar med ekologiskt jordbruk. År 2005 satte
regeringen ett produktionsmål för jordbruket att 20 procent av arealen ska brukas ekologiskt
till år 2010. För att möta produktionsmålet sattes ett inriktningsmål för den offentliga
konsumtionen att 25 procent skulle vara ekologiskt år 2010. Flera tidigare studier visar att
komplexiteten med att öka andelen ekologiska livsmedel i måltidsverksamheter är stor. Vi har
därför valt att undersöka hur inköpsansvariga inom offentliga skolmåltidsverksamheter
upplever sina inköp av ekologiska livsmedel med fokus på Stockholm, Göteborg och Malmö.
Tillvägagångssättet vi använt oss av för att svara på syftet är samtalsintervjuer.
Inköpsansvariga inom offentliga skolmåltidsverksamheter tillfrågades och resultatet visar sex
respondenters uppfattningar, två från varje stad. Inspirationen till metoden kommer från
kvalitativ intervjumetod och vid analysen har såväl tematisering som fenomenografi använts
som metod för att på bästa sätt svara på frågeställningarna. Valet av fenomenografi gjordes
för att hitta variationerna kring inköparnas uppfattningar. Resultatet visar på fem
uppfattningar som samtliga respondenter resonerade kring under intervjuerna och dessa har
belysts utifrån ett brett spektra. Gemensamt för samtliga respondenter var att engagemang är
en uppfattning som de anser som den viktigaste hörnstenen i arbetet för att köpa in ekologiska
livsmedel till verksamheterna. Engagemanget yttrar sig dock på en mängd olika sätt. Andra
uppfattningar som visar sig i resultatet är att inköp av ekologiska livsmedel kräver/inte kräver
ökade ekonomiska resurser, att tillagning med ekologiska produkter kräver ett annat
arbetssätt, att tillgången på ekologiska produkter är tillräcklig samt att det finns hinder med
ekologiska inköp. Slutsatsen som kan dras är att det krävs ett stort engagemang för ekologisk
mat för att kunna ta sig över upplevda hinder. Vid ökade ekologiska inköp i en verksamhet
krävs ett lösningsfokuserat tankesätt för att komma vidare i arbetet.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-03-03Author
Bengtsson, Anna
Rastamo, Jenny
Keywords
hållbar utveckling
ekologi
skolmat
inköpsprocessen
Series/Report no.
Kostekonomprogrammet
2008
Language
swe