Show simple item record

dc.contributor.authorKrus, Karolina
dc.date.accessioned2011-03-03T07:37:11Z
dc.date.available2011-03-03T07:37:11Z
dc.date.issued2011-03-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24814
dc.description.abstractSkiftarbetare är en utsatt grupp då åtskilliga hälsoproblem kan urskiljas här. Eftersom skiftarbetare har flera riskfaktorer för utvecklandet av bland annat hjärt-kärlsjukdom är denna grupp betydelsefull att studera. En regelbunden måltids-frekvens och en hälsosam kost är att föredra för att reducera riskerna för sjukdom, men också för att stärka hälsan. Syftet med detta examensarbete var att kartlägga treskiftsarbetarnas kostvanor på Tekniska verken i Linköping AB (publ.) med fokus på måltidsfrekvens. Ytterligare ingick i syftet att jämföra kostvanorna med kostrekommendationerna och undersöka tillgängligheten till mat på arbetsplatsen, och utefter detta ge för-slag på förändringar inom koncernen. För att besvara studiens frågeställningar genomfördes en observation och en enkätundersökning. I enkätundersökningen deltog 70 treskiftsarbetare, vilka tjänstgjorde som drifttekniker/driftingenjör. Resultatet visade att treskiftsarbetarna intar i snitt 4 måltider per dag, men att tidpunkten för mattillfällena varierar. Vidare visade det sig att 87 procent (n = 70) är konsumenter av kaffe, där de flesta (49 %, n = 60) drack 5 deciliter eller mer per dygn men mindre än 10 deciliter. Enligt 71 procent av skiftarbetarna (n = 70) inverkar dessutom arbetstiden på när de äter. Ingen signifikans kunde dock urskiljas mellan bland annat skiftarbetarnas upplevelser gällande arbetstidens inverkan på när mat och dryck intas och tid inom koncernen som treskiftsarbetare. Treskiftsarbetarna äter delvis enligt rekommendationerna, men rekommenda-tionerna gällande måltidsfrekvensen uppfylls inte överlag. Slutsatsen var att arbetstiden inverkar på kostvanorna, genom att maten bland annat intas vid olika tidpunkter under olika dygn. Skiftarbetarna bör eftersträva en regelbunden måltidsordningen och måltidsintagen bör ske vid någorlunda samma tidpunkter varje dag. För att främja hälsan hos treskiftsarbetarna bör koncernen utveckla stödjande miljöer och på så sätt underlätta för dem att uppfylla rekommendationerna. Genom hälsofrämjande åtgärder kan skiftarbetarnas hälsa bibehållas och stärkas, och den låga sjukfrånvaron på 3,5 procent kan därmed förbli låg.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost och friskvårdsprogrammetsv
dc.relation.ispartofseries2006sv
dc.subjectskiftarbetesv
dc.subjectkostvanorsv
dc.subjectmåltidsfrekvenssv
dc.subjecthälsofrämjandesv
dc.titleS.K.I.F.T. – Skiftarbetares Kostvanor Inom Företaget Tekniska verkensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record