Show simple item record

dc.contributor.authorMalmborg, Catrin
dc.contributor.authorHultman, Ulrika
dc.date.accessioned2011-03-07T13:42:35Z
dc.date.available2011-03-07T13:42:35Z
dc.date.issued2011-03-07
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24876
dc.description.abstractDiabetes är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn och ungdomar i Sverige idag. Vi tycker att det är viktigt att ta upp detta inom vårt ämnesområde, då god kosthållning påverkar deras välmående i hög grad. Dessutom är tonårstiden en mycket fragil period i livet där diabetes kan komplicera och blir ytterligare en faktor att ta hänsyn till. Vi vill undersöka ungdomar som har diabetes och deras syn på att följa kostråden. Detta gör vi genom att intervjua åtta ungdomar, på ett diabetesläger, i åldrarna 15 – 18 år som haft diabetes i mellan 2 månader och 11 år. Undersökningen visade att det finns många faktorer som inverkar hur ungdomarna väljer att hantera sin kost. Kostrådssituationen betyder mycket för vilken information ungdomarna tar till sig. Ungdomarna upplever att det finns bra och dåliga sätt att ge kostråd. Omgivningens reaktioner och kommentarer bör också tas i beaktning, då de påverkar ungdomarna och kan ibland upplevas som påfrestande. Umgänget och umgängesformen är ytterligare en faktor som starkt påverkar matvalet. Det visade sig att ungdomarna oftare äter pizza och ”onyttig” mat med sina vänner men med familjen ges det större utrymme för de individuella behov och man äter ”nyttigare” mat hemma. Ungdomarna nämnde att en märkbar, positiv effekt och smaken på rekommenderade livsmedel var avgörande för om de var villiga att följa rådet. Genom intervjuerna framkom även att träning verkade vara en större motivationsfaktor till en god kosthållning än diabetes i sig. Våra slutsatser är att det finns bra och dåliga sätt att ge kostråd. Kostråd är individuella och kostråden och kostrådssituationen bör anpassas efter varje enskild individs specifika behov och önskemål. Det finns många faktorer och omständigheter som påverkar kostvalen, där umgänge, smak och träning har utkristalliserats som de mest betydelsefulla.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- & Friskvårdsprogrammetsv
dc.relation.ispartofseries2007sv
dc.subjectUngdomarsv
dc.subjectDiabetes typ 1sv
dc.subjectMatvanorsv
dc.subjectKostrådsv
dc.subjectCompliencesv
dc.titleAtt följa eller inte följa kostråd - En kvalitativ studie av ungdomar med diabetes typ 1sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record