Show simple item record

dc.contributor.authorJohansson, Therese
dc.contributor.authorSvensson, Maria
dc.date.accessioned2011-03-07T13:47:03Z
dc.date.available2011-03-07T13:47:03Z
dc.date.issued2011-03-07
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24877
dc.description.abstractUppsatsen är en statistisk bearbetning av material från studien Health Hunters som genomfördes i Göteborg på unga kvinnor som befann sig i en högriskgrupp för att utveckla övervikt eller fetma. Barn till överviktiga har en ökad risk för att utveckla övervikt därför är det viktigt att arbeta preventivt då behandlingsresultaten vid fetma ofta är otillräckliga. Det är viktigt att förebygga övervikt och fetma då detta kan resultera i bland annat typ II-diabetes och hjärtkärlsjukdomar samt så ger behandling av fetma och dess följdsjukdomar höga sjukvård- och samhällskostnader. Health Hunters har visat att preventivt arbete mot viktuppgång kan ge resultat. Information kring deltagarna har vi fått via Health Hunters där de fick ge information om sina vanor och genomgå mätningar. Vi ville undersöka om studien haft någon effekt på deltagarnas BMI, energiintag, energifördelning och deras portionsstorlekar samt undersöka om de som gått ner i vikt har några gemensamma nämnare som kan ha bidragit till deras viktminskning. Interventionsgruppen minskade i genomsnitt i vikt samtidigt som kontrollgruppen under samma period ökade i vikt samt att kontrollgruppen hade ökat sina portionsstorlekar. Energifördelningen i interventionsgruppen förändrades på så vis att energiintaget från protein ökade något och intaget av energi från fett minskade. Den totala portionsstorleken under veckan ökade för kontrollgruppen samtidigt som ingen förändring syntes i interventionsgruppen. För att bearbeta materialet användes ett icke-parametriskt test, i detta fall Wilcoxon Signed Rank Test.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- och friskvårdsprogrammetsv
dc.relation.ispartofseries2007sv
dc.subjectPreventionsv
dc.subjectÖverviktsv
dc.subjectFetmasv
dc.titleEn analys av faktorer som kan påverka viktförändring - statistisk bearbetning av material från studien Health Hunterssv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record