Hållbara livsmedelsinköp för restaurang - En undersökning av leverantörer i Götebog
Abstract
Denna undersökning som är ett avstamp i utvecklingen, en markering på vägen,
syftar till att undersöka förutsättningarna för hållbara livsmedelsinköp via de traditionella inköpskanalerna för restaurangverksamheter i Göteborg.
Bakgrunden tar upp begreppet hållbar utveckling med fokus på livsmedel, från ett globalt till ett lokalt pespektiv. Här beskrivs vad ett ekologiskt livsmedel är och vilka certifieringar det finns på marknaden. Restaurangerna har även olika aspekter att ta hänsyn till såsom ekonomi och samarbete med leverantörerna.
Genom en kvalitativ undersökningen ämnades det bland annat att ta reda på hur utbudet såg ut, om det blev mer kostsamt samt om dessa varor håller god kvalité hos de ledande grossisterna/leverantörerna i Göteborg.
Sex representanter för dessa grossister intervjuades med resultat som visar på att man som restaurang kan handla ekologiskt och närproducerat men inte utan en flexibel syn på vad ett livsmedel för hållbar utveckling innebär. Likaså krävs en tätare kommunikation mellan restaurangerna och leverantörerna samt bättre framförhållning vid beställning.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-03-09Author
Raihle, Elisabeth
Timonen, Anni
Keywords
ekologiskt
närproducerat
säsong
utbud
Series/Report no.
Restaurangmanagerprogrammet
2007
Language
swe