Mat för själen - Hare Krishnas val av och tankar om mat
Abstract
Det är vedertaget att människan äter av biologiska, individuella och kulturella skäl. Dock är det mindre känt att det även finns de som äter av andliga skäl. En av dessa grupper är Hare Krishnarörelsen. Syftet med studien var att undersöka vilka råvaror och tillagningsmetoder som används på en av Hare Krishnas restauranger, samt att ta reda på vilka tankar som ligger bakom valet av maten.
Metoden bestod av en deltagande observation under två veckor på restaurangen samt en intervju med restaurangansvarig. Valet av restaurang var ett bekvämlighetsurval.
Resultatet visade att mycket rotfrukter, potatis, baljväxter, yoghurt, ris och kryddor används. Livsmedlen är till största delen ekologiskt odlade. Inga hel- eller halvfabrikat och få djupfrysta produkter används. Det mesta skalas och hackas för hand. Grönsakerna ångkokas, alla kryddorna fräses i olja, fettfria formar och plåtar används. Ingen mat avsmakas under tillagningen. Stämningen i köket är för det mesta lugn och harmonisk, inget onödigt prat sker, ibland lyssnar man på indiska mantrasånger. All mat offras till Krishna (Gud) innan servering. På restaurangen följer man de matföreskrifter som finns i Veda- skrifterna varför ovanstående råvaror används och andra utesluts. Det är även därför som maten offras innan servering och ingen mat avsmakas under tillagning. Offrad mat anses rena kroppen och sinnet vilket leder till andlig utveckling. Förutom de andliga skälen till varför man använder ovanstående råvaror och tillagningsmetoder tillkommer skäl baserade på
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-03-09Author
Waniewska, Zuzanna
Keywords
Hare Krishna
kostvanor
råvaror
tillagningsmetoder
vegetarisk kost
andlighet
Series/Report no.
Kost- och friskvårdsprogrammet
2007
Language
swe