Show simple item record

dc.contributor.authorMattsson, Lisa
dc.contributor.authorWahlund, Maria
dc.date.accessioned2011-03-09T14:39:44Z
dc.date.available2011-03-09T14:39:44Z
dc.date.issued2011-03-09
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24900
dc.description.abstractDet har blivit allt mer vanligt med oregelbundna arbetstider och att ha största delen av arbetstiden förlagd på natten. Studier har visat att skiftarbete, främst där nattarbete är inkluderat, är en riskfaktor för individens fysiska, psykiska och sociala hälsa. Detta gör nattarbetare till en utsatt grupp för ohälsa vilket betyder att det är särskilt angeläget att genom åtgärder förbättra gruppens hälsa. Tidigare studier visar även att vid oregelbundna arbetstider kan det vara svårt att hålla ”normala” kostvanor vilket inverkar på individens hälsa. Syftet med detta examensarbete var att undersöka vad som påverkar matvanorna hos nattarbetarna på ett tidningstryckeri och fokus ligger på de matvanor individerna har på natten. För att uppnå syftet har tio stycken kvalitativa intervjuer och en observation genomförts. Intervjuerna gjordes genom att använda en frågeguide som baserades på KASAM modellens begrepp som i denna undersökning används i modifierad form. Begreppen har vi valt att kalla matens begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet. Begripligheten syftar till respondenternas kunskap om mat medan hanterbarheten hur de tar sig an och anammar denna kunskap. Vidare står meningsfullheten för respondenternas motivation att använda den kunskap som finns om hälsosamma matvanor. Resultatet visade att respondenterna till intervjuerna hade liknande kunskaper om vad de bör äta på natten. Det som dock skiljde individerna åt var hur de hanterade denna kunskap något som till exempel påverkades av uppfattad tidsbrist, tillgång till mat i arbetsplatsens automat samt respondenternas familjesituation. Framförallt varierade graden av meningsfullhet och hur motiverade respondenterna var till att äta ”hälsosamt” på natten. Detta leder till slutsatsen att vid ett hälsofrämjande arbete bör fokus ligga på individens meningsfullhet och motivation till att öka hälsosamma matvanor.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- och Friskvårdsprogrammetsv
dc.relation.ispartofseries2007sv
dc.subjectnattarbetesv
dc.subjectmatvanorsv
dc.subjectbegriplighetsv
dc.subjecthanterbarhetsv
dc.subjectmeningsfullhetsv
dc.titleMatens mysterium - Vad påverkar nattarbetares matvanor?sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record