Show simple item record

dc.contributor.authorJohansson, Marie
dc.date.accessioned2011-03-09T14:43:19Z
dc.date.available2011-03-09T14:43:19Z
dc.date.issued2011-03-09
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24901
dc.description.abstractÖvervikt och fetma förekommer allt oftare och nu för tiden drabbas allt fler människor. Övervikt kan leda till en rad olika följdsjukdomar samt en förtidig död. Orsaken till att detta har ökat den senaste tiden beror på att den mat som konsumeras inte förbränns. Nyckelhålsmärkt mat och tallriksmodellen är hjälpmedel som finns och gör det enklare att välja rätt livsmedel och rätt mängd mat per måltid. Studier visar att restaurangmat ofta är för fet, innehåller för mycket salt och har ett för högt energiinnehåll. Det finns också studier som tyder på att restaurangens placering, miljö och lunchpris har stor betydelse vid val av lunchrestaurang. Det är alltså inte bara maten som serveras som är viktig utan även variation och hälsoaspekt. Syftet med detta examensarbete är att undersöka hur restaurangchefer ser på hälsosam mat på restauranger. För att finna svar på detta har enkäter och intervjuer använts som undersökningsmetod. 6 enkäter och tre intervjuer genomfördes. Intervjuerna användes som komplement till enkäterna. Resultatet visar att hälsosam mat på restauranger har ökat den senaste tiden och detta beror på att efterfrågan sägs ha ökat. Det sägs också att efterfrågan kommer att öka mer med tiden och att övervikt inte bara beror på vad människor äter utan också på hela livsstilen. Fler stillasittande arbeten och fritidssysselsättningar har bidragit till att den fysiska aktiviteten har minskat samtidigt som ”fast food” blivit vanligare i Sverige. Undersökningen tyder på att trenden om en hälsosam livsstil de senaste åren har gjort fler människor medvetna om att en sund livsstil är viktigt. Detta gör att restauranger använder hälsosamma och nyttiga måltider i marknadsföringen.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesRestaurangmanagerprogrammetsv
dc.relation.ispartofseries2007sv
dc.subjecthälsosam matsv
dc.subjectöverviktsv
dc.subjectlivsstilsv
dc.titleNyttig mat och hälsa på restaurangsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record