dc.contributor.author | Johansson, Marie | |
dc.date.accessioned | 2011-03-09T14:43:19Z | |
dc.date.available | 2011-03-09T14:43:19Z | |
dc.date.issued | 2011-03-09 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/24901 | |
dc.description.abstract | Övervikt och fetma förekommer allt oftare och nu för tiden drabbas allt fler människor.
Övervikt kan leda till en rad olika följdsjukdomar samt en förtidig död. Orsaken till att detta
har ökat den senaste tiden beror på att den mat som konsumeras inte förbränns.
Nyckelhålsmärkt mat och tallriksmodellen är hjälpmedel som finns och gör det enklare att
välja rätt livsmedel och rätt mängd mat per måltid.
Studier visar att restaurangmat ofta är för fet, innehåller för mycket salt och har ett för högt
energiinnehåll. Det finns också studier som tyder på att restaurangens placering, miljö och
lunchpris har stor betydelse vid val av lunchrestaurang. Det är alltså inte bara maten som
serveras som är viktig utan även variation och hälsoaspekt.
Syftet med detta examensarbete är att undersöka hur restaurangchefer ser på hälsosam mat på
restauranger. För att finna svar på detta har enkäter och intervjuer använts som
undersökningsmetod. 6 enkäter och tre intervjuer genomfördes. Intervjuerna användes som
komplement till enkäterna.
Resultatet visar att hälsosam mat på restauranger har ökat den senaste tiden och detta beror på
att efterfrågan sägs ha ökat. Det sägs också att efterfrågan kommer att öka mer med tiden och
att övervikt inte bara beror på vad människor äter utan också på hela livsstilen. Fler
stillasittande arbeten och fritidssysselsättningar har bidragit till att den fysiska aktiviteten har
minskat samtidigt som ”fast food” blivit vanligare i Sverige. Undersökningen tyder på att
trenden om en hälsosam livsstil de senaste åren har gjort fler människor medvetna om att en
sund livsstil är viktigt. Detta gör att restauranger använder hälsosamma och nyttiga måltider i
marknadsföringen. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Restaurangmanagerprogrammet | sv |
dc.relation.ispartofseries | 2007 | sv |
dc.subject | hälsosam mat | sv |
dc.subject | övervikt | sv |
dc.subject | livsstil | sv |
dc.title | Nyttig mat och hälsa på restaurang | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |