Show simple item record

dc.contributor.authorNilsson, Hanna
dc.contributor.authorNurmi, Kristina
dc.date.accessioned2011-03-09T14:59:41Z
dc.date.available2011-03-09T14:59:41Z
dc.date.issued2011-03-09
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/24905
dc.description.abstractÅr 2006 började nya regler inom livsmedelshanteringen att gälla inom hela EU. Den nya lagstiftningen ställer högre krav på verksamhetsutövaren och alla måltidsverksamheter måste ha ett anpassat egenkontrollprogram grundat på HACCP och söka nytt godkännande som gäller hela verksamheten. Den svenska livsmedelslagstiftningen har ändrats under årens lopp. Från och med år 2006 har vi en ny livsmedelslag som i grunden är gemensam för EU. Undersökningen är en fallstudie där syftet är att ta reda på vilka uppfattningar som finns kring processen med att utforma ett egenkontrollprogram enligt den nya livsmedelslagstiftningen. Den ansvariges uppfattning om egenkontrollen och de krav som ställs på måltidsverksamheten samt hur de har gått tillväga i sitt arbete utgjorde vårt ”fall”. Intervjuer genomfördes med den som var ansvarig för utformningen av egenkontrollprogrammen på fyra gymnasieskolor i Göteborgs stad. I resultatet presenteras intervjuerna var för sig vilket följs av en sammanfattning där verksamheternas mest framträdande likheter och olikheter redovisas. I resultatet framkommer det att måltidsverksamheterna har gått tillväga på olika sätt och att de ansvariga har olika uppfattningar om vad den nya lagstiftningen innebär. Den mest framträdande likheten är att måltidsverksamheterna uppfattar processen som mycket tidskrävande. Respondenterna har däremot delade uppfattningar om vad den nya lagstiftningen innebär. Det framkommer att arbetet med egenkontroll och utformning av egenkontrollprogrammet inte är en problemfri process trots att kravet på egenkontroll har funnits länge.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogrammet 120 poängsv
dc.relation.ispartofseries2007sv
dc.subjectLivsmedelslagstiftningsv
dc.subjectEgenkontrollprogramsv
dc.subjectMåltidsverksamhetsv
dc.titleSäker livsmedelshantering – är det möjligt?sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record