• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Magisteruppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Magisteruppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Måltid utan tid och mål

Hemtjänstpersonals uppfattningar av äldres måltidssituation

Abstract
Måltidssituationen för äldre i ordinärt boende visar på en beroendeställning mellan äldre och hemtjänstpersonal. Helhetssynen brister då måltidens sociala, emotionella och kulturella aspekter förbises, med en utbredd aptitlöshet och riskerad malnutrition som följd. Hemtjänst-personals komplexa uppdrag påverkas av både intern och extern problematik, där enhetschefer förordar lämplighet före formell utbildning, i en organisation med invecklade styrsystem och bristande resurser. Studiens syfte var att beskriva och analysera hemtjänstpersonals uppfatt-ningar av äldres måltidssituation i ordinärt boende. I studien användes en fenomenografisk tolkningsmetod av kvalitativa intervjuer, där 12 hemtjänstpersonal från en svensk kommun med varierande anställningsform, utbildning och erfarenhet, reflekterade över det egna upp-draget och mötet i äldres måltidssituation, både idag och framgent. Resultatet pekar på att uppdraget brister i både struktur och innehåll. Utsagor visar på en bakbundenhet bland hem-tjänstpersonalen, men ger samtidigt uttryck för hur vetenskap och utarbetade mål får ge vika för personliga värderingar och åsikter. Normen utgörs av arbetsgruppen då styrsystemet upp-fattas vagt och bristande, i otydliga uppdrag och ansvarsfördelning. Äldre beskrivs med negativa epitet och uppdraget får inslag av icke-konstruktiva strategier, till exempel genom en oprofessionell distansering. Kommunikation och utveckling förefaller att ge vika för en kostnadsstyrning, med en uttalad tidsproblematik och rationell hantering som följd. Det framträder en gemensam och nyanserad bild av bristande kunskap, och en känsla av otill-räcklighet bland hemtjänstpersonal. Problematiken förefaller att bottna i styrsystemet, och inte i enskild hemtjänstpersonal. Utifrån denna studies forskningsansats, pekar resultatet på att den undersökta kommunens intentioner enligt Socialtjänstlagen, inte når fram till hemtjänst-personalens uppdrag i äldres måltidssituation. Och i likhet med annan forskning, tyder studien på att det krävs både utbildning och ett hållbart styrsystem med balans mellan krav, inflytande och socialt stöd, för att uppdraget av äldres måltidssituation skall infrias.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/24967
Collections
  • Magisteruppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_24967_1.pdf (371.2Kb)
Date
2011-03-16
Author
Dicksdotter Hermansson, Peggy
Keywords
hemtjänstpersonal
mat
äldre
styrsystem
utbildning
tid
Series/Report no.
Magisteruppsats i kostekonomi
Augusti 2009
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV