”Polisen blir mer som människor när dom rör sig i området” - en kvalitativ utvärdering av boendes attityder till områdespolisen i Hjällbo och Hammarkullen
Abstract
Syftet med vår studie är att undersöka boendes attityder till områdespolisen i Hjällbo och Hammarkullen. Utvärderingar av boendes attityder till områdespolis tycks inte alls vara beforskat i Sverige. Dock finns det internationella studier som belyser forskningsfältet. Men de studier som finns utgår främst från ett kvantitativt angreppssätt, dvs. siffror och statistik. Därför vill vi genom denna utvärdering ge en djupare förståelse av attityder genom en kvalitativ studie, som utforskar upplevelse och attityder kring ämnet. I vår studie ställs följande frågeställningar; Vilken synlighet och närvaro av områdespolisen har de boende erfarit? Hur beskriver de boende i Hjällbo och Hammarkullen sina upplevelser av trygghet respektive otrygghet i förhållande till områdespolisen? Hur beskriver de boende sitt förtroende för områdespolisen?
Utifrån syftet och frågeställningar har vi valt att använda oss utav observationer och personliga intervjuer som metod och tillvägagångssätt. Observationsstudien genomfördes under tre dagar i den förort, som områdespolisen i Göteborg arbetar i. Observationsschemat utgick ifrån områdespolisens synlighet, stämningen i området samt vår egen subjektiva trygghet i relation till området. Därefter ville vi få en inblick i förorten för att kunna försöka förstå de boende och områdespolisens arbetsmetoder.
Intervjuerna genomfördes genom en kartläggning av boendes attityder i området, det var 20 boende som deltog i intervjuerna.
Uppsatsens teoretiska utgångspunkt utgår ifrån följande centrala begrepp; social kategorisering, stereotyper, attityder, ”vi” och ”dem”, ingrupp och utgrupp samt stämplingsteorin. När vi skulle börja bearbeta det insamlade materialet, valde vi att använda oss utav ett fenomenologiskt förhållningssätt.
Resultaten visar att det finns två typer av så kallade attitydobjekt, dvs. den ”goda” områdespolisen och den ”negativa andra” polisen. Områdespolisens beskrivs som ”mänsklig” god och pålitlig medan den ”andra” polisen uppfattas som frånvarande, misstänksam och misstrogen. I analysen finns utgångspunkter ifrån positiva attityder till områdespolisen. Därefter återkommer negativa attityder till den ”andra” polisen utifrån ett ”vi” och ”dem”.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-04-11Author
Falkenberg, Rita
Svensson, Ingela
Keywords
Områdespolisen, synlighet, trygghet, förtroende, attitydobjekt, ”vi” och ”dem”
Language
swe