Möten med socialtjänsten - En narrativ analys av spelberoende personers berättelser
Abstract
Denna uppsats är en kvalitativ studie som söker kunskap om hur spelberoende personer berättar om sin spelhistoria och sina möten med socialtjänsten. För att lyckas med detta har vi valt att arbeta utifrån frågeställningarna: Hur beskriver och förstår den spelberoende sig själv i sin berättelse? Hur beskriver och förstår den spelberoende socialtjänstens roll i berättelsen? Hur beskriver och förstår den spelberoende socialtjänstens bemötande och kunskaper om spelberoende i berättelsen?
Materialet till studien består av sex individuella intervjuer med personer aktiva på Spelberoendes förening i Göteborg. Den insamlade empirin har sedan bearbetats med hjälp av narrativ analys och tidigare forskning. I studien har vi kunnat identifiera ett antal olika beroendeprofiler utifrån hur respondenterna berättar om sig själva som spelare. Vi har också kunnat kategorisera olika roller som socialtjänsten antagit i berättelserna.
En viktig slutsats i uppsatsen är att respondenternas initiala förväntningar på socialtjänsten påverkar berättelsen. Detta gäller för vilken roll socialtjänsten tillskrivs likaväl som för hur man upplever kunskapsnivån och bemötandet. Sättet socialtjänsten beskrivs på står alltså i relation till vilka förväntningar som funnits på den. Har berättaren höga förväntningar på vad socialtjänsten ska kunna hjälpa till med, och dessa inte infrias har vi sett att socialtjänsten framställs på ett mer negativt sätt än i berättelser med lägre förväntningar.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-05-25Author
Halvarsson, Jonas
Malm, Johan
Keywords
socialtjänst, spelberoende, narrativ, bemötande
Language
swe