Sexualitet inom ramarna – om sexuell identitet och kategorisering av sexuell identitet
Abstract
Vi har valt att använda oss av textmaterial från ett diskussionsforum på internetsajten Ungdomar.se. Syftet med denna studie är att undersöka hur användare av detta forum talar om sexuell identitet och kategorisering av sexuell identitet, i de texter vi studerar.
De frågeställningar vi utgått ifrån är:
• Hur talar man om sexuell identitet?
• Hur talar man om att kategorisera eller definiera sin sexuella identitet?
• Hur talar man om negativa och positiva aspekter av att forumets diskussionstrådar kategoriseras på ett visst sätt?
Vi har använt oss av diskursanalys som metod och undersökt olika mönster och diskurser i den text vi valt att studera. Vi har använt oss av tre diskussionstrådar från ett diskussionsforum vilka vi, utifrån teori och tidigare forskning, analyserat under olika teman. Några av de teorier och begrepp vi använt oss av är socialkonstruktionism, heteronormativitet och sociala kategorier.
Vårt resultat visar att det i textmaterialet finns olika sätt att tala om sexuell identitet och kategorisering av sexuell identitet, samt hur forumet är kategoriserat. Det kan uppfattas som ett krav från omgivningen att man ska definiera sin sexualitet och befintliga kategorier kan även uppfattas som begränsande. Vi har sett att huruvida man väljer att kategorisera eller inte kategorisera sin sexuella identitet kan ha att göra med en vilja att motsätta sig rådande samhällsnormer, samtidigt som det kan ses som nödvändigt att definiera sig för att bli förstådd av andra och för att förstå sig själv. Det talas även om att man kan uppleva ett behov av att kunna kategorisera/definiera sin sexuella identitet för att känna sig ”hel”. Vad gäller kategoriseringen av forumets olika delar visar vårt resultat att det finns en dominerande diskurs mot att kategorisera olika delforum utifrån vissa sexuella läggningar, då detta ses som utan funktion och upprätthållande av heteronormativa föreställningar. Även om vi främst sett ett motstånd mot kategorisering av sexuell identitet verkar det vara svårt att tala kring detta utan att det görs i relation till rådande kategorier och normer. Ett annat sätt att förhålla sig, då man inte helt kan identifiera sig med de kategorier som finns tillgängliga, är att man utvidgar dessa kategorier och definitioner för att skapa fler möjliga positioner. Detta uppfattar vi som att man inte motsätter sig kategoriseringen som sådan, utan snarare ifrågasätter de traditionella kategorierna och de förväntningar på beteende och egenskaper som de innebär.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-06-27Author
Dahlberg, Beata
Grevillius, Kerstin
Keywords
Sexuell identitet, kategorisering, ungdomar och internet
Language
swe