E-handel med dagligvaror – Företagen eller kunderna som sätter begränsningar?
Abstract
Traditionella butiker har fått en ökad konkurrens då utvecklingen idag går mot att handel i större utsträckning sker via Internet. E-handel med dagligvaror är en bransch som inte lyckats öka sina marknadsandelar på samma sätt som flertalet andra e-handelsbranscher. Tidigare försök som gjorts med att starta upp e-handel med dagligvaror, främst i slutet av 1990-talet, lyckades inte bli tillräckligt lönsamma för att företagen skulle vilja fortsätta erbjuda tjänsten. Det har gått drygt tio år sedan de försöken gjordes och de eventuella tekniska hinder som fanns då är idag lösta.
Kundernas intresse har tidigare inte varit tillräckligt stort för att skapa en lönsam marknad för företagen. Utöver detta tillkommer stora kostnader för företagen vid införandet av ett projekt av den storlek som e-handel med dagligvaror innebär. Även en optimal ruttplanering är svår att genomföra då kundunderlaget i många fall är litet och kraven från kunderna höga.
Uppsatsens syfte är att undersöka om det är företagen eller kunderna som sätter begränsningarna för vilken utveckling e-handel med dagligvaror kommer få i Göteborg.
En explorativ forskningsansats har använts i och med att det upptäckts en lucka i teorin. Det saknas forskning kring om det är kunderna eller företagen som sätter begränsningarna för utvecklingen av e-handel med dagligvaror. Resultatet bygger på kvalitativa undersökningar i form av ett flertal intervjuer med företag som har kunskap om framtidens e-handel med dagligvaror.
De viktigaste resultaten som framkommit är att det är kunderna som sätter begränsningarna eftersom det är svårt för företagen att ändra på kundernas köpbeteende. Det viktigaste för företagen är att erbjuda varor av sådan kvalité att kunderna inte längre känner behov av att se sina varor innan köp.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-06-28Author
Johansson, Oscar
Glans, Louise
Keywords
E-handel, Dagligvaror, Lönsamhet, Ruttplanering
Series/Report no.
Logistik
10/11:16
Language
swe