dc.contributor.author | Andersson Fasth, Lina | sv |
dc.date.accessioned | 2011-06-30T16:19:08Z | |
dc.date.available | 2011-06-30T16:19:08Z | |
dc.date.issued | 2011 | sv |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/25917 | |
dc.description.abstract | Sammanfattning
Inledning: Studien riktar sig till restaurangprogrammen, dess yrkeslärare och restaurangbranschen. Den be-
skriver yrkeslärares komplexa situation, den att stå med ett ben i vardera bransch. Här beskrivs hur man pro-
fessionellt kan utveckla sin kompetens i takt med branschens utveckling. Bakgrunden uppmärksammar främst
det informella lärandet och begreppet erfarenhetslära.
Bakgrund: Med J. Deweys samt det sociokulturella perspektivets syn på utveckling och lärande skapas en
förförståelse för studiens begrepp och dess sammanhang. Kompetens är lärares summerade förmågor och yrkes-
läraren förklaras behöva två olika arbetskulturers kompetenser. För att utveckla vuxnas kvalifikationer och
deras helhetssyn behövs kompetensutveckling. Restaurangbranschen skildras som en bransch med en tydlig ut-
vecklingstradition och ett starkt behov av kvalificerad arbetskraft finns. Författaren förklarar att yrkesläraren
måste ha initiativförmåga och samverka med branschen och samhället i sitt uppdrag att utbilda yrkesfolk. Lära-
rens lärande ligger inom ramen för lärande i arbetslivet och lärande ponerar att kunskapen skapas. Informellt
lärande baseras på erfarenheter i det dagliga arbetet och är individbaserat. Erfarenhetslära i sin tur berör den
egna personens känslor och tankar och utgörs av dess påfallande mening. Reflektion i handling ses som en del av
erfarenhetslärande och förklaras vara en kritisk prövning av det förnuft som styr vårt handlande
Syfte: Studiens avsikt var att beskriva hur kan man som yrkeslärare med informellt lärande kompetensutveck-
las inom restaurangbranschen?
Metod och material: För att beskriva hur fenomenet kan se ut har författaren gjort en litteraturstudie och
sedan valt att genomföra halvstrukturerade djupintervjuer som delvis analyserats med SWOT-analys.
Resultat: Branschrelaterad kompetensutveckling anses vara svårt att genomföra. Hot utgörs av skolverksam-
hetens ekonomi, lärarnas tid och rädsla. Svagheterna ligger i skolledningens bristande branschmedvetenhet.
Möjligheter skapas tack vare lärarnas engagemang och styrkan ligger i deras vilja och branschtillhörighet.
Praktik som kompetensutvecklings beskrivs vara den mest suveräna formen i syfte att utvecklas med bran-
schen samtidigt som det ökar lärarens motivation och lust att utbilda och lära. | sv |
dc.language.iso | sv | sv |
dc.subject | erfarenhetslära | sv |
dc.subject | hotell- och restaurangprogrammet, | sv |
dc.title | Stärker man en yrkeslärare stärker man en bransch Branschrelaterad kompetensut- veckling för restauranglärare | sv |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | sv |
dc.type.uppsok | C | sv |
dc.contributor.department | Göteborgs Universitet/Sociologiska institutionen | sv |
dc.type.degree | Student essay | sv |