Show simple item record

dc.contributor.authorAndersson Fasth, Linasv
dc.date.accessioned2011-06-30T16:19:08Z
dc.date.available2011-06-30T16:19:08Z
dc.date.issued2011sv
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/25917
dc.description.abstractSammanfattning Inledning: Studien riktar sig till restaurangprogrammen, dess yrkeslärare och restaurangbranschen. Den be- skriver yrkeslärares komplexa situation, den att stå med ett ben i vardera bransch. Här beskrivs hur man pro- fessionellt kan utveckla sin kompetens i takt med branschens utveckling. Bakgrunden uppmärksammar främst det informella lärandet och begreppet erfarenhetslära. Bakgrund: Med J. Deweys samt det sociokulturella perspektivets syn på utveckling och lärande skapas en förförståelse för studiens begrepp och dess sammanhang. Kompetens är lärares summerade förmågor och yrkes- läraren förklaras behöva två olika arbetskulturers kompetenser. För att utveckla vuxnas kvalifikationer och deras helhetssyn behövs kompetensutveckling. Restaurangbranschen skildras som en bransch med en tydlig ut- vecklingstradition och ett starkt behov av kvalificerad arbetskraft finns. Författaren förklarar att yrkesläraren måste ha initiativförmåga och samverka med branschen och samhället i sitt uppdrag att utbilda yrkesfolk. Lära- rens lärande ligger inom ramen för lärande i arbetslivet och lärande ponerar att kunskapen skapas. Informellt lärande baseras på erfarenheter i det dagliga arbetet och är individbaserat. Erfarenhetslära i sin tur berör den egna personens känslor och tankar och utgörs av dess påfallande mening. Reflektion i handling ses som en del av erfarenhetslärande och förklaras vara en kritisk prövning av det förnuft som styr vårt handlande Syfte: Studiens avsikt var att beskriva hur kan man som yrkeslärare med informellt lärande kompetensutveck- las inom restaurangbranschen? Metod och material: För att beskriva hur fenomenet kan se ut har författaren gjort en litteraturstudie och sedan valt att genomföra halvstrukturerade djupintervjuer som delvis analyserats med SWOT-analys. Resultat: Branschrelaterad kompetensutveckling anses vara svårt att genomföra. Hot utgörs av skolverksam- hetens ekonomi, lärarnas tid och rädsla. Svagheterna ligger i skolledningens bristande branschmedvetenhet. Möjligheter skapas tack vare lärarnas engagemang och styrkan ligger i deras vilja och branschtillhörighet. Praktik som kompetensutvecklings beskrivs vara den mest suveräna formen i syfte att utvecklas med bran- schen samtidigt som det ökar lärarens motivation och lust att utbilda och lära.sv
dc.language.isosvsv
dc.subjecterfarenhetslärasv
dc.subjecthotell- och restaurangprogrammet,sv
dc.titleStärker man en yrkeslärare stärker man en bransch Branschrelaterad kompetensut- veckling för restaurangläraresv
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLawsv
dc.type.uppsokCsv
dc.contributor.departmentGöteborgs Universitet/Sociologiska institutionensv
dc.type.degreeStudent essaysv


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record