En rättvis bild? En studie av hur socialtjänsten porträtteras i media
Abstract
Syftet med uppsatsen är att undersöka hur Sveriges Television och TV 4 skildrar socialtjänsten i sina nyhetsprogram. Frågeställningarna som ska ge svar på detta är:
Hur ser de program som omnämner socialtjänsten ut?
Vilken bild förmedlas i programmen?
Vem kommer till tals?
Urvalet består av TV program listade i Svenskt Mediearkiv som förknippas med socialtjänsten under perioden 2007 till 2009. Undersökningen är en blandning mellan en kvalitativ och en kvantitativ innehållsanalys. Tillvägagångssättet har inslag av induktion där resultat och teori har tagits fram i en process som varvar genomgång av material med analys. Materialet har fått styra kodning och val av teoretiska referensramar, olika kategorier för analysen har lagts till allt eftersom.
Resultaten visar en mediebild av socialtjänsten med liten förståelse för socialarbetaren och det sociala arbetet. Trots att programmen skildrar det sociala fältet och att samtliga program är kopplade till socialtjänst så är det i huvudsak andra professioner som uttalar sig i egenskap av experter, andra professioner som visar sig ha makt och inflytande inom fältet. En bild förmedlas av att det inte är socialarbetaren som besitter den mest relevanta kunskapen inom det egna området. Socialtjänsten skildras inte på ett neutralt och nyanserat sätt i programmen.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2012-04-23Author
Schmidt, Gustav
Keywords
Media, socialtjänst, makt, profession
Language
swe