dc.description.abstract | Bakgrund
Våra erfarenheter innan studien säger oss att utemiljön inte ses som en pedagogisk resurs i skolan eller att de sker men med utvalda elever samtidigt har vi erfarit att elever uppskattar undervisning utomhus. Vi kommer att undersöka vilka möjligheter och hinder som kan finnas när man vill undervisa utomhus. I arbetet kommer vi att utgå från tidigare forskning, styrdokument samt egna undersökningar som gjort på två utvalda skolor.
Syfte
Syftet med studien är att undersöka hur skolans styrdokument och forskning stödjer utomhuspedagogiken. Sedan vill vi undersöka vilka möjligheter respektive hinder pedagogerna stöter på i samband med utomhuspedagogik som arbetssätt, dessutom undersöker vi också hur man kan genomföra undervisning utomhus.
Metod och material
Genom litteraturstudier, kvalitativa undersökningar som observationer och intervjuer har vi försökte besvara studiens syfte och frågeställningar. Vi intervjuade två pedagoger som har utomhuspedagogik i sin utbildning samt observerade pedagogerna när de genomförde undervisning utomhus, detta gjordes vid ett tillfälle vid varje skola.
Resultat
Intervjuresultatet visar att utomhuspedagogik erbjuder många möjligheter för elever kunskapsutveckling. De hinder som framkommer i samband med utomhuspedagogik är bland annat barnens samt föräldrars inställning till att vara ute och vädret. De observationerna visade är att man i den fysiska miljön kan integrera och involvera alla elever samt stimulera deras utforskande. Utifrån resultatet kunde vi dra slutsatser att möjligheterna är betydligt många fler när man arbetar med utomhuspedagogik än vad hindren är.
Betydelse för läraryrket
Detta arbete hjälpte oss med inspiration för hur man kan använda utemiljön på ett pedagogiskt sätt, samtidigt skaffade vi oss kunskap om de möjligheter men också hinder som kan uppstå, samt lite tips på hur man kan arbeta för att motverka dessa hinder. Att variera undervisningen och låta eleverna erfara kunskapen och göra den till sin egen är något vi pedagoger alltid kommer att sträva mot, vi menar att man i utemiljön har fler möjligheter att integrera alla elevers behov men också skapa intresse och nyfikenhet hos elever. Vi tror att pedagoger ska lita på sin kompetens, våga lita på barnen och utnyttja alla resurser som finns för att främja elevers lärande. | sv |