Show simple item record

dc.contributor.authorHellqvist, Karin
dc.date.accessioned2012-10-01T13:02:30Z
dc.date.available2012-10-01T13:02:30Z
dc.date.issued2012-10-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/30485
dc.description.abstractDet kommer ständigt nya rön om vad vi bör äta och vad vi bör undvika. Övervikt är idag mer regel än undantag i Sverige och ökningen av antalet överviktiga och feta är i det närmaste epidemisk och har blivit den mest utbredda folksjukdomen i hela världen. Drygt hälften av den svenska vuxna befolkningen har försökt att gå ner i vikt eller planerar att göra det. Frågan är egentligen inte hur man går ner i vikt utan om att göra en livsstilsförändring som ska hålla hela livet ut. Lågkolhydratskost har funnits sedan år 1921 och användes då vid behandling för epilepsi. Även om kosten har funnits länge har den på senare år fått ett uppsving och är dagligt tal känt som Low Carb High Fat (LCHF). Kosten innefattar en hög andel fett och en låg andel kolhydrater, alltså motsatsen till de Svenska näringsrekommendationerna. För de som arbetar med att ge kostråd är det viktigt att de vet hur deras kostråd påverkar deras klienter/patienter nu och i framtiden. Därför är det viktigt att fundera över sin egen attityd till t.ex. hälsa då den kan påverka andra människor och deras framtida handlingar. Syftet var att ta reda på hur attityden till LCHF ser ut bland hälso- och sjukvårdsarbetare i Värmlands län. Urvalet bestod av 57 hälso- och sjukvårdsarbetare i olika åldrar som arbetade med att ge kostråd. Metoden som användes var en kvantitativ enkätundersökning. Resultatet visade att de flesta deltagarna inte hade en positiv attityd till LCHF men att det önskas mer studier inom området.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- och friskvårdsprogrammetsv
dc.relation.ispartofseriesVT 2011sv
dc.subjectÖverviktsv
dc.subjectViktnedgångsv
dc.subjectAttitydsv
dc.titleVilse i kostdjungeln? Hälso- och sjukvårdsarbetares attityd till LCHFsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record