dc.contributor.author | Fors, Matilda | |
dc.contributor.author | Stukát, Sofia | |
dc.date.accessioned | 2012-10-01T13:13:34Z | |
dc.date.available | 2012-10-01T13:13:34Z | |
dc.date.issued | 2012-10-01 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/30487 | |
dc.description.abstract | Det finns många som har en vegetarisk kost och det finns ett ökat allmänt intresse om det samtidigt som användandet av personlig tränare ökar. Syftet med denna uppsats var att ta reda på några personliga tränares kännedom om vegetarisk kost och hur de implementerar den då de har kunder med vegetarisk kost. Metoden som användes i denna studie var kvalitativa delvis strukturerade intervjuer med åtta olika licensierade personliga tränare. Intervjumaterialet transkriberades och analyserades enligt kvalitativ innehållsanalys. Dialog via mail fördes med olika skolor som utbildar personliga tränare angående huruvida de lär ut om kost och om de hade någon speciell del om just vegetarisk kosthållning. Resultatet visade att personliga tränare anser att det går bra att ha en vegetarisk kosthållning men att de kan uppstå vissa problem då man tränar mycket på grund av bristande energi- och framförallt proteinintag. De var oroliga att vegetarianer lätt kan utveckla någon form av näringsbrist då vissa inte äter ordentligt och varierat. Många skulle främst rekommendera animaliska proteinkällor som mjölk- och äggprodukter men också baljväxter. Kännedomen om vegetarisk kost hos personliga tränare är relativt liten och endast en liten del av den kännedomen de har kommer från utbildningen. Personliga tränare anser att bristerna i kännedomen om vegetarisk kost beror på att den används relativt sällan. Resultatet från kontakten med de olika skolorna visade att det fanns stora brister i utbildningen om vegetarisk kost. Däremot anser de personliga tränarna sig kunna rekommendera kost till vegetarianer då de vet var de skall hitta information som behövs. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Kost- och friskvårdsprogrammet | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT 2011 | sv |
dc.subject | Personlig tränare | sv |
dc.subject | vegetarian | sv |
dc.subject | protein | sv |
dc.subject | kännedom | sv |
dc.subject | kvalitativ innehållsanalys | sv |
dc.subject | Personlig tränare, vegetarian, protein, kännedom, kdelvis strukturerade intervjuer | sv |
dc.title | Personliga tränares kännedom om vegetarisk kost | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |