Visa enkel post

dc.contributor.authorAugustsson, Jonna
dc.contributor.authorEriksson, Linda
dc.date.accessioned2012-10-01T13:18:18Z
dc.date.available2012-10-01T13:18:18Z
dc.date.issued2012-10-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/30488
dc.description.abstractÄldre äter ofta tre mål om dagen varav ett som är varmt/tillagat. Detta ställer höga krav på näringsinnehållet. Under en lunch/middag bör äldre få i sig 430 -540 kcal samt 25 – 30 gram protein enligt svenska näringsrekommendationer. Äldre med hemtjänst kan få färdigrätter av märket Varsågod tillverkade av Elite hotel levererade hem till sig via hemtjänsten i kommunen. På marknaden finns ett flertal tillverkare av färdigrätter, bland annat säljer Findus och Familjen Dafgård sådana rätter. Färdigrätter kan vara kylda eller frysta. Syftet har varit att jämföra näringsinnehåll i färdigrätter för att se hur de står sig mot varandra och mot de rekommendationer som finns till äldre med avseende på en lunch/middag. Genom observation av utbudet i butik kom vi fram till att använda oss av Findus och Familjen Dafgård ur butikens sortiment. Jämförelse har gjort av färdigrätter från märket Varsågod, samt rätter från Findus och Familjen Dafård. I de tre företagens sortiment med enportionsrätter har vi gjort avgränsningar och plockat ut sju snarlika rätter från respektive företag, vars genomsnittliga näringsinnehåll har legat till grund för analysen. Resultatet var att Findus och Familjen Dafgårds rätter höll sig inom rekommendationen avseende energi men hade ett för lågt proteininnehåll jämfört med de rekommendationer som finns. Varsågod låg över rekommendationen för energi men inom spannet för protein.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKost- och friskvårdsprogrammetsv
dc.relation.ispartofseriesVT 2011sv
dc.subjectFärdigrättsv
dc.subjectäldresv
dc.subjectnäringsinnehållsv
dc.subjecthemtjänstsv
dc.titleVälj rätt! En näringsjämförelse av färdigrätter till äldresv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Filer under denna titel

Thumbnail

Dokumentet tillhör följande samling(ar)

Visa enkel post