dc.contributor.author | Tobiasson, Karolina | |
dc.contributor.author | Åkesson, Jerí | |
dc.date.accessioned | 2012-10-03T09:33:13Z | |
dc.date.available | 2012-10-03T09:33:13Z | |
dc.date.issued | 2012-10-03 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/30510 | |
dc.description.abstract | Som en följd av det svenska miljöarbetet gav regeringen, år 2006, ut riktlinjer till kommuner och landsting för en ökning av ekologiska livsmedel, i strävan mot en mer hållbar utveckling i vårt samhälle. Tanken var att man till 2010, inom offentliga måltidsorganisationer, skulle uppnå 25 procents användning av dessa livsmedel. År 2010 är det endast sex av 310 kommuner och landsting som nått målet. Då tidigare forskning till stor del inriktat sig på hinder och svårigheter i denna strävan har denna studie inriktat sig på de måltidsorganisationer som lyckats och tagit del av deras erfarenheter. Syftet med studien har varit att dels se om marknadsutvecklingen av ekologiska livsmedel har påverkat dagens användning samt om det går att urskilja ”framgångsnycklar” i dessa måltidsorganisationer. Studien har hämtat inspiration från en fenomenologisk ansats där kvalitativa intervjuer genomförts med informanter från fyra offentliga måltidsorganisationer.
Resultaten visar att marknadsutvecklingen har påverkat dagens användning. Vidare har vi också kunnat urskilja sju ”framgångsnycklar” som tillsammans utgör en helhet som kan leda till framgång i strävan mot en högre andel ekologiska livsmedel.
Vår önskan är att denna studie kan ligga till grund för vidare forskning som i sin tur skulle kunna resultera i någon form av handlingsplan eller implementeringsmodell som kan gagna andra verksamheter i denna strävan. Intressant vore också att göra fallstudier i några verksamheter för att där se strävan utifrån olika infallsvinklar beroende på var i organisationen man är verksam. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT 2011 | sv |
dc.subject | Inriktningsmål 25 %, | sv |
dc.subject | måltidsorganisation | sv |
dc.subject | offentliga storhushåll | sv |
dc.subject | ekologisk livsmedelsanvändning | sv |
dc.subject | framgångsnycklar | sv |
dc.title | Nycklarna till framgång | sv |
dc.title.alternative | Hur fyra offentliga verksamheter lyckades nå målet på 25 % ekologisk livsmedelsanvändning till 2010 | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |