Show simple item record

dc.contributor.authorTobiasson, Karolina
dc.contributor.authorÅkesson, Jerí
dc.date.accessioned2012-10-03T09:33:13Z
dc.date.available2012-10-03T09:33:13Z
dc.date.issued2012-10-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/30510
dc.description.abstractSom en följd av det svenska miljöarbetet gav regeringen, år 2006, ut riktlinjer till kommuner och landsting för en ökning av ekologiska livsmedel, i strävan mot en mer hållbar utveckling i vårt samhälle. Tanken var att man till 2010, inom offentliga måltidsorganisationer, skulle uppnå 25 procents användning av dessa livsmedel. År 2010 är det endast sex av 310 kommuner och landsting som nått målet. Då tidigare forskning till stor del inriktat sig på hinder och svårigheter i denna strävan har denna studie inriktat sig på de måltidsorganisationer som lyckats och tagit del av deras erfarenheter. Syftet med studien har varit att dels se om marknadsutvecklingen av ekologiska livsmedel har påverkat dagens användning samt om det går att urskilja ”framgångsnycklar” i dessa måltidsorganisationer. Studien har hämtat inspiration från en fenomenologisk ansats där kvalitativa intervjuer genomförts med informanter från fyra offentliga måltidsorganisationer. Resultaten visar att marknadsutvecklingen har påverkat dagens användning. Vidare har vi också kunnat urskilja sju ”framgångsnycklar” som tillsammans utgör en helhet som kan leda till framgång i strävan mot en högre andel ekologiska livsmedel. Vår önskan är att denna studie kan ligga till grund för vidare forskning som i sin tur skulle kunna resultera i någon form av handlingsplan eller implementeringsmodell som kan gagna andra verksamheter i denna strävan. Intressant vore också att göra fallstudier i några verksamheter för att där se strävan utifrån olika infallsvinklar beroende på var i organisationen man är verksam.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogram med inriktning mot ledarskapsv
dc.relation.ispartofseriesVT 2011sv
dc.subjectInriktningsmål 25 %,sv
dc.subjectmåltidsorganisationsv
dc.subjectoffentliga storhushållsv
dc.subjectekologisk livsmedelsanvändningsv
dc.subjectframgångsnycklarsv
dc.titleNycklarna till framgångsv
dc.title.alternativeHur fyra offentliga verksamheter lyckades nå målet på 25 % ekologisk livsmedelsanvändning till 2010sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record