dc.contributor.author | Tonelli, Anna | |
dc.contributor.author | Wallin, Ida | |
dc.date.accessioned | 2012-10-03T09:43:38Z | |
dc.date.available | 2012-10-03T09:43:38Z | |
dc.date.issued | 2012-10-03 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/30511 | |
dc.description.abstract | Sveriges Riksdag har beslutat om 16 miljömål som ska fungera som riktmärken för myndigheters miljöarbete. Rekommendationer framtagna utifrån en kombination av de svenska miljömålen och näringsrekommendationerna lyder att öka andelen ekologiska livsmedel, välja transportsnåla alternativ, större andel vegetabilier, äta rätt kött och grönsaker och minska de tomma kalorierna (Folkhälsoguiden, 2008). Regeringen har i en skrivelse satt upp mål för konsumtion av ekologiska livsmedel inom offentlig sektor. Livsmedelsverket har gått ut med miljöanpassade kostråd och Jordbruksverket förespråkar närproducerat för att värna om det svenska jordbruket. Samtidigt ökar avfallsmängden i samhället och även livsmedelstransporterna inom EU och globalt. Storhushållssektorn är en viktig arena där det existerar en betydande potential för positiv förändring ur miljösynpunkt. Syftet med denna undersökning är att se hur man arbetar med miljöfrågor i ett storhushåll i Ungern. Vår förhoppning med att genomföra studien i Ungern är att, om möjligt få nya idéer och synvinklar på hur miljöarbete kan utföras i ett storhushåll. Specifikt ligger fokus kring närproducerat, säsongsanpassat, ekologiskt, miljövänliga tillagningsmetoder, svinn, transporter samt återvinning. En frågeställning rör också huruvida miljömål existerar i Ungern på det sätt som i Sverige. Undersökningen är utformad som en fallstudie där två kompletterande metoder har använts, observation och intervju. Genom innehållsanalys granskades det insamlade materialet. Resultatet visade att man i storhushållet där undersökningen genomfördes inte arbetade utifrån några miljömål. I verksamheten föredrogs dock ekologiskt, närproducerat och säsongsanpassade livsmedel. Ett förebyggande arbete med svinn gjordes vid planering av maten såväl vid servering och drivkraften bakom var att det ansågs synd att slänga mat. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT 2011 | sv |
dc.subject | storhushåll | sv |
dc.subject | närproducerat | sv |
dc.subject | ekologiskt | sv |
dc.subject | miljömål | sv |
dc.subject | svinn | sv |
dc.subject | transporter | sv |
dc.subject | återvinning | sv |
dc.subject | säsongsanpassat | sv |
dc.subject | Ungern | sv |
dc.subject | fallstudie | sv |
dc.title | Mot en miljövänlig matproduktion | sv |
dc.title.alternative | En fallstudie om hur ett storhushåll i Ungern arbetar med miljöfrågor | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |