Show simple item record

dc.contributor.authorMiller, Madelene
dc.contributor.authorNyberin, Louise
dc.date.accessioned2012-10-03T10:42:27Z
dc.date.available2012-10-03T10:42:27Z
dc.date.issued2012-10-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/30519
dc.description.abstractGenom objektiv kvalité föreligger ätkvalité som sedan kan indelas i olika sensoriska egenskaper. Med hjälp av människans fem sinnen; lukt, smak, syn, känsel och hörsel, uppfattar vi den sensoriska kvalitén på maten genom dels olika livsmedel och dels genom den färdiga måltiden. Vid planering av måltider, speciellt för äldre, är det viktigt att tänka på livsmedelsvalen. Det gäller att kunna anpassa måltider efter de äldres smaker och behov. I takt med stigande ålder förändras våra smak- och luktsinnen. För många äldre uppfattas matens smaker och dofter på ett annorlunda sätt eller i mycket liten utsträckning. Syftet är att utifrån objektiv kvalité undersöka och jämföra hur fyra produktionskök, inom den kommunala äldreomsorgen, arbetar med sensoriska egenskaper på mat. Detta genomförs genom att utföra kvalitativa intervjuer på fyra kostchefer som arbetar inom äldreomsorgen. För att komplettera intervjumaterialet valde vi göra innehållsanalyser på matsedlar från de olika äldreboendena. I resultatet presenteras hur kostchefer arbetar med olika sensoriska egenskaper som påverkar matens kvalité. Resultatet visade att det förelåg en väldigt stor likhet i kostchefernas svar samt att de inom många aspekter strävade mot samma mål. Samtliga kostchefer ansåg att kvalité på maten var oerhört viktigt och något som de alla fokuserar mot. Dock har dem lite olika värderingar kring exempelvis smaksättning, variation och receptanvändning.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogram med inriktning mot ledarskapsv
dc.relation.ispartofseriesVT 2011sv
dc.subjectObjektiv kvalitésv
dc.subjectMatsedelsv
dc.subjectKostchefsv
dc.subjectKvalitativa intervjuersv
dc.titleMatens kvalité inom äldreomsorgensv
dc.title.alternativemed fokus på sensoriska egenskapersv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record