• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Representation av det nordiska köket i London

Abstract
När man tänker på nordisk mat går tankarna oftast till rustik husmanskost. Den bilden håller nu på att ändras. År 2004 gick några av Nordens mest framstående kockar samman och skrev Manifest för det nya nordiska köket för att uppmärksamma Norden som matregion. Manifestet låg sedan till grund för programmet Ny nordisk mat som startades av Nordiska Ministerrådet år 2007. Manifestet och programmets mål är att återinföra traditionella tillagningsmetoder samt öka användningen av de fina råvaror som finns i Norden. Det nordiska köket ska presenteras genom innovativ skaparglädje där smakerna ska vara rena, fräscha och okomplicerade. Programmet Ny nordisk mat har visionen att göra det nordiska köket mer internationellt konkurrenskraftigt. Syftet med studien var att undersöka hur det nordiska köket representeras i London. För detta användes två metoder; dokumentanalys och öppen riktad intervju. I dokumentanalysen analyserades menyerna från fyra nordiskt profilerade restauranger. För att öka förståelsen ytterligare inom för ämnet intervjuades tre restaurangägare. Resultatet av studien visar att det nordiska köket representeras av samtliga restauranger i någon form. Representationen sker genom användningen av nordiska råvaror, tillagnings¬metoder och smaker. Restaurangerna i studien är alla av olika karaktär. I London representeras allt från enklare lunchrestauranger till mer exklusiva. Studien visar att representationen av det nordiska köket uttrycker sig på olika sätt, beroende på vilken karaktär restaurangen har. Slutligen redogörs för restaurangägarnas framtidssyn, som visar på en tudelad inställning till det nordiska kökets framtid.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30528
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30528_1.pdf (437.7Kb)
Date
2012-10-03
Author
Mårdsäter, Maria
Stokuca, Anna
Keywords
Norden
matkultur
Ny nordisk mat
Series/Report no.
Restaurangmanagerprogrammet
VT 2011
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV