Slöjd – ett eller två ämnen?
Hur några lärare utbildade vid göteborgsutbildningen undervisar i slöjd.
Abstract
Hur arbetar egentligen de lärare som utbildats vid Göteborgsutbildningen där slöjd lärs ut som ett sammanhållet ämne? Det var den stora frågan inför detta arbete. En fråga som funnits hos många av de studenter som gått slöjdutbildningen. Inom området finns det väldigt lite dokumenterat vilket manade mig till att undersöka saken. Detta arbete syftar till att belysa hur de lärare som utbildats vid den så kallade Göteborgsutbildningen jobbar med ämnet slöjd som ett sammanhållet ämne.
Genom att ta avstamp i Hasselskogs (2000) studie En slöjdlärare växer fram har huvudsakligen tre intervjuer genomförts där verksamma lärare intervjuats. Resultaten har sen tematiserats för att skapa en struktur i arbetet. Det är viktigt att belysa hur lärare arbetar efter att ha gått Göteborgsutbildningen för att se vilket ”utfall” utbildningen får och för att kommande studenter ska möjligheten till att se hur det kan komma att se ut.
Det resultat som framkom i studien är att de intervjuade lärarna som gått Göteborgsutbildningen arbetar på olika sätt med slöjd. En del har utvecklat slöjden på sina skolor för att passa det sätt de vill arbeta med slöjd. Andra jobbar på det ”klassiska” sättet i en ”slöjdart”. Anledningen till denna spridning av arbetssätt har inte klargjorts men olika faktorer som kan påverka till arbetssättet har diskuterats.
Det här arbetet har hjälpt mig i att se nya perspektiv på min roll i mitt kommande yrke vilket jag hoppas att även andra läsare kan få.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2012-10-12Author
Karlsson, Johanna
Keywords
Slöjd
SlGöteborgsutbildningen
slöjdlärare
lärarutbildning
Series/Report no.
Lärarprogrammet/LHK410 Slöjd
VT 2011
Language
swe