dc.contributor.author | Magnusson, Anna | |
dc.date.accessioned | 2012-10-23T12:09:38Z | |
dc.date.available | 2012-10-23T12:09:38Z | |
dc.date.issued | 2012-10-23 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/30695 | |
dc.description.abstract | Järnbrist orsakad av anemi är en av de vanligaste sjukdomarna i utvecklingsländer. Anemi påverkar arbetsförmågan och är därmed ett hinder för utveckling både för individer och för länder. I Tadzjikistan antas mer än 40 % av alla kvinnor lida av denna sjukdom, som i många fall går att förebygga med en väl sammansatt kost. Syftet med denna studie var att beskriva kostintaget bland en grupp kvinnor i norra Tadzjikistan med särskilt fokus på källor till järn i maten.
Den metod som användes var 24-timmars intervjuer (24-hour recall) med 50 kvinnor där de fick berätta om vad de ätit och druckit dagen innan intervjun.
Resultatet visar att kosten är ganska homogen. Några av källorna till järn är kött, baljväxter och bröd. Nära 70 % hade ätit kött någon gång under dagen, men vanligen endast i mängder på omkring 60 g. Baljväxter hade ätits av nästan 50 % med ett genomsnittligt intag på 40 g. Nästan alla hade ätit bröd under dagen. Det genomsnittliga intaget låg på omkring 300 g. Te var mycket vanligt som dryck till maten, vilket troligen har en hämmande effekt på absorptionen av järn. C-vitamin, som kan främja upptaget av järn konsumerades i liten utsträckning, och kött, som också har denna funktion åts vanligen i små mängder.
Slutsaten är att det fanns ett antal goda källor till järn i kosten, men att dessa livsmedel endast åts i små mängder. Livsmedel som har en hämmande effekt på järnabsorption var vanligt förekommande, och livsmedel som ökar järnupptaget var sällsynta | sv |
dc.language.iso | eng | sv |
dc.relation.ispartofseries | Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT 2012 | sv |
dc.subject | Dietary sources of iron | sv |
dc.subject | food patterns | sv |
dc.subject | Tajikistan | sv |
dc.subject | 24-hour recall | sv |
dc.title | Consumption of dietary iron sources among Tajik women | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |