Show simple item record

dc.contributor.authorArnell, Emelie
dc.contributor.authorSylaj, Kim
dc.contributor.authorNygren Maathz, Åsa
dc.date.accessioned2012-10-23T12:24:09Z
dc.date.available2012-10-23T12:24:09Z
dc.date.issued2012-10-23
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/30697
dc.description.abstractIdén till denna studie växte fram då fett är ett omdiskuterat ämne och det är intressant att se hur ungdomar ställer sig till fett i kosten. Syftet med studien är att undersöka gymnasieelevers inställning till fett i kosten. Det är även av intresse av att studera elevernas kännedom om fett utifrån de Svenska näringsrekommendationerna (SNR) och om de är medvetna om de sjukdomar som kan vara relaterade till ett för högt fettintag. Studien är kvantitativ och frågeställningarna besvarades med hjälp av en enkätundersökning, vilken genomfördes på två gymnasieskolor i Göteborg där sammanlagt 101 elever deltog. Enkäterna var anonyma och det framgick inte heller någon ålder på de som besvarat dem. Dock fick de fylla i vilket kön de tillhör då intresset var att se om det fanns skillnader mellan könen. Studien visar att det främst är smaken som avgjör elevernas matval. Många av eleverna är emot tillsatser i maten då de anser att dessa är onaturliga och skadliga Av de elever som deltagit i studien reflekterar en majoritet inte kring hur mycket fett maten innehåller. Bland de elever som säger att de undviker fett är hälsoaspekter den vanligaste orsaken. En viss kunskap om fett finns hos eleverna då de tycks ha kunskap om olika sorters fetter samt om de sjukdomar som kan ha relation till hög konsumtion av fett. Inga skillnader kan ses mellan könen.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesKostekonomprogram med inriktning mot ledarskapsv
dc.relation.ispartofseriesVT 2012sv
dc.subjectFettsv
dc.subjectinställningsv
dc.subjectgymnasieeleversv
dc.subjectkonsumtionsvalsv
dc.subjectskillnaden mellan könensv
dc.titleGymnasieelevers inställning samt kännedom om fett i kostensv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record