• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Måltidsmiljön

En fallstudie på ett äldreboende

Abstract
I dagens samhälle lever allt fler människor längre och detta beror på att den allmänna levnadsstandarden har ökat. Sedan 1960- talet har den svenska befolkningen som är över 80 år tredubblats vilket innebär att efterfrågan för äldreomsorg har ökat betydligt. Måltiden är en stor del utav vardagen för en person som bor på ett äldreboende, det uppfyller dagligaktiviteter och är livsnödvändigt för att kroppen skall fungera som vanligt. Syftet med studien är att analysera hur måltidsmiljön gestaltar sig på ett äldreboende samt att undersöka brukarnas uppfattning kring en bra måltidsmiljö. För att undersöka hur måltiden upplevs och ser ut på ett äldreboende har det genomförts en etnografiskt inspirerad fallstudie som utgjordes av både intervjuer och observationer. Den teoretiska ramen som användes utgick från The Five Aspects Meal Model. För att analysera hur måltidsmiljön gestaltar sig och vad brukarna upplever är ett bra rum, möte och atmosfär resulterade det i ett upplägg som byggdes kring ett tema: en bra måltidsmiljö, 3 kategorier: materiella faktorer, social samvaro och upplevelse och 19 underkategorier. Temat påvisar den totala helheten som brukarna återspeglar i vad som bör utgöra grunden i en optimal måltidsmiljö Resultatet visar att måltidsfaktorerna kan bidra till en bättre måltidsmiljö. Det framkom att den sociala samvaron behöver förbättras och att det var viktigt att kommunicera med varandra under måltiden. Ett annat resultat som påvisades var behovet av valmöjligheter. Att kunna äta och variera sin måltidsplats var viktigt för brukarna. Resultatet som framkom med fallstudien visar att materiella, sociala aspekter samt upplevelse har en betydelse för hur måltidsmiljön anses, betraktas och uppskattas. Genom att ha kunskap om de olika måltidsfaktorerna kan det skapas bra förutsättningar för en god måltidsmiljö. På detta sätt kan man se brister med måltidsmiljön och kunna sätta in specifika åtgärder för att skapa en förbättrad måltidssituation.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30704
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30704_1.pdf (537.0Kb)
Date
2012-10-23
Author
Sebbaha, Moktar
Larsson, Daniel
Keywords
Måltidssituation
Äldreomsorgen
Five Aspects Meal Model
Series/Report no.
Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap
VT 2012
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV