Måltidsmiljön
En fallstudie på ett äldreboende
Abstract
I dagens samhälle lever allt fler människor längre och detta beror på att den allmänna
levnadsstandarden har ökat. Sedan 1960- talet har den svenska befolkningen som är över 80 år
tredubblats vilket innebär att efterfrågan för äldreomsorg har ökat betydligt. Måltiden är en stor del
utav vardagen för en person som bor på ett äldreboende, det uppfyller dagligaktiviteter och är
livsnödvändigt för att kroppen skall fungera som vanligt.
Syftet med studien är att analysera hur måltidsmiljön gestaltar sig på ett äldreboende samt att
undersöka brukarnas uppfattning kring en bra måltidsmiljö.
För att undersöka hur måltiden upplevs och ser ut på ett äldreboende har det genomförts en
etnografiskt inspirerad fallstudie som utgjordes av både intervjuer och observationer. Den teoretiska
ramen som användes utgick från The Five Aspects Meal Model.
För att analysera hur måltidsmiljön gestaltar sig och vad brukarna upplever är ett bra rum, möte och
atmosfär resulterade det i ett upplägg som byggdes kring ett tema: en bra måltidsmiljö, 3 kategorier:
materiella faktorer, social samvaro och upplevelse och 19 underkategorier. Temat påvisar den totala
helheten som brukarna återspeglar i vad som bör utgöra grunden i en optimal måltidsmiljö
Resultatet visar att måltidsfaktorerna kan bidra till en bättre måltidsmiljö. Det framkom att den sociala
samvaron behöver förbättras och att det var viktigt att kommunicera med varandra under måltiden. Ett
annat resultat som påvisades var behovet av valmöjligheter. Att kunna äta och variera sin måltidsplats
var viktigt för brukarna.
Resultatet som framkom med fallstudien visar att materiella, sociala aspekter samt upplevelse har en
betydelse för hur måltidsmiljön anses, betraktas och uppskattas. Genom att ha kunskap om de olika
måltidsfaktorerna kan det skapas bra förutsättningar för en god måltidsmiljö. På detta sätt kan man se brister med måltidsmiljön och kunna sätta in specifika åtgärder för att skapa en förbättrad måltidssituation.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2012-10-23Author
Sebbaha, Moktar
Larsson, Daniel
Keywords
Måltidssituation
Äldreomsorgen
Five Aspects Meal Model
Series/Report no.
Kostekonomprogram med inriktning mot ledarskap
VT 2012
Language
swe