Show simple item record

dc.contributor.authorStolpe, Anna
dc.contributor.authorÖsterström, Lena
dc.date.accessioned2012-10-24T09:27:05Z
dc.date.available2012-10-24T09:27:05Z
dc.date.issued2012-10-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/30734
dc.description.abstractSjukhusgruppen NU-sjukvården i Västragötalands regionen bedriver hälsofrämjande arbete mot sina medarbetare med hjälp av frivilliga hälsoinspiratörer. Dessa inspiratörer har till uppgift att vara ett stöd för medarbetarna, uppmuntra och stimulera dem till att göra hälsosamma val samt bidra till ökat välmående. Med tanke på ett försämrat hälsotillstånd hos hälso- och sjukvårdspersonal inom regionen samt med en önskan om utveckling av det hälsofrämjande arbetet från NU-sjukvården har följande studie till syfte att beskriva hur hälsoinspiratörerna upplever sina möjligheter att bedriva arbetet inom områdena fysisk aktivitet och kost. För att besvara studiens syfte utformades en webbaserad enkät som skickades ut till samtliga 115 hälsoinspiratörer inom NU-sjukvårdens fem sjukhus. Resultaten visar att större delen av de hälsoinspiratörer som ingår i undersökningen har en positiv inställning till det hälsofrämjande arbetet inom NU-sjukvården. Majoriteten upplever att de är engagerade i sitt arbete, att de har tillgång till feedback från hälsococahen och att materialet från inspiratörsträffarna är användbart. Studien visar också att det förekommer hinder för arbetet i form av tidsbrist, tillgång till stöd och stödjande chefer, bristande kunskaper samt icke stödjande miljöer. Tidsbristen baseras på svårigheten att finna tid under ordinarie arbete samt att inspiratörerna inte har tid att delta på samtliga inspiratörstäffar som erbjuds. Stödet som efterfrågas grundar sig på problematiken med att få med sina medarbetare och de icke stödjande miljöerna innefattar bland annat personalrummen. Dock anses restaurangen och cafeterian/kiosken som hälsofrämjande med avseende på kost. Arbetet i förhållande till antalet medarbetare, antalet hälsoinspiratörer samt sjukhusets storlek visar inga signifikanta skillnader.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesHälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPKsv
dc.relation.ispartofseriesVT 2012sv
dc.subjectFysisk aktivitetsv
dc.subjectHälsofrämjande perspektivsv
dc.subjectFysisk aktivitet, Hälso- och sjukvårdensv
dc.subjectKostsv
dc.titleHälsoinspiratör inom NU-sjukvårdensv
dc.title.alternativeuppfattningar kring det hälsofrämjande arbetets möjlighetersv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record