• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bakgrundens betydelse för individens kost- och aktivitetsvanor

En studie på ungdomar från ett område med låg socioekonomisk status.

Abstract
Övervikt och fetma hos den vuxna befolkningen är ett växande hälsoproblem i stora delar av västvärlden. Utvecklingen i Sverige är likartad. Även bland barn och ungdomar har andelen individer med övervikt och fetma ökat mycket de senaste decennierna. Ett ökat intag av energirik mat i kombination med ett alltmer stillasittande liv är viktiga faktorer. I stora delar av befolkningen i Sverige verkar dock den stora ökningen ha stannat av och till och med minskat. Undantag från denna positiva förändring utgör vissa grupper med individer med låg socioekonomisk status. Här sker en fortsatt ökning av övervikten och fetman. Vi har ingått i ett större forskningsprojekt som genomförts samtidigt i flera länder i Europa. Projektets syfte har varit att kartlägga faktorer bakom den höga andelen barn och ungdomar med övervikt och fetma i områden med låg socioekonomisk status. Syftet med vår studie var att kartlägga vilka faktorer som ligger bakom ungdomarnas val av fysisk (in)aktivitet och kost i områden med låg socioekonomisk status. Som datainsamlingsmetod användes strukturerade fokusgruppsintervjuer som analyserades och tolkades med kvalitativ analys utifrån habitusperspektivet. Resultaten visar att ungdomarnas etniska och socioekonomiska bakgrund har stor betydelse för deras kostvanor och fysiska aktivitetsnivå. Vanor och handlingsmönster går igen från föräldrar till barn. Är föräldrarna inte fysiskt aktiva utvecklar även barnen en inaktiv livsstil. Familjerna för även med sig en egen matkultur från sitt ursprungsland. I Sverige modifieras den och tyvärr är det ofta nyttiga alternativ som först byts mot mindre nyttiga, till exempel frukt byts mot söta snacks.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30736
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30736_1.pdf (2.358Mb)
Date
2012-10-24
Author
Andersson, Christina
Luther, Anna
Keywords
fysisk aktivitet
habitus
hälsa
kost
ungdomar
Series/Report no.
Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPK
VT 2012
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV