Vikten av en potatis
En kvalitativ studie om LCHF och identitet
Abstract
Flera vetenskapliga studier som handlar om lågkolhydratdieter har visat sig ge en snabb viktminskning och har av det skälet blivit alltmer populära under de senaste åren. En av dessa dieter är Low Carb High Fat (LCHF) som utgörs av en låg andel kolhydrater och en hög andel fett. Dieten har fått stor uppmärksamhet i svenska medier och många människor har valt att följa den. Mat har utöver näringssyfte ett flertal andra betydelser som är viktiga att ta hänsyn till vid kostrådgivning. Livsmedelsval kan bl.a. påverkas av kulturellt ursprung och sociala relationer samt påvisa identitet. Syftet med studien var att utforska hur identitet kan uttryckas genom mat hos personer som anser sig följa en LCHF-diet. Urvalet bestod av fem intervjupersoner i olika åldrar och kön som ansåg sig äta enligt dieten. Den metod som tillämpades var kvalitativa intervjuer och det empiriska underlaget analyserades med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visade att flera av respondenternas självidentitet var förknippad med uppfattningar om kroppen, där vikt var en framträdande faktor. Det framgick även att det fanns ett behov av att tillhöra en grupp, oavsett om den bestod av LCHF-are eller personer med annan kosthållning, samt att kultur hade en stor betydelse för deltagarnas livsmedelsval. Dessutom kunde dieten i vissa fall uppfattas som en del av livsstilen då den var ett medel för att kunna unna sig god mat och samtidigt leva hälsosamt. Sammanfattningsvis kunde dessa resultat tolkas som att LCHF var ett medel för att uttrycka olika typer av identiteter.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2012-10-24Author
Blomberg, Elin
Jungtell, Josefin
Keywords
identitet
intervjuer
kvalitativ innehållsanalys
LCHF
mat
Series/Report no.
Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPK
VT 2012
Language
swe