• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Livsstil i ljuset av Habitus

Val av kost och fysisk (in)aktivitet hos en grupp elever i årskurs sju

Abstract
Den här studien är: (1) En del av en andra fas i ett internationellt projekt med huvudsyfte att öka förståelsen för om och hur olika faktorer påverkar utvecklandet av en (in)aktiv livsstil, samt utforska om faktorerna är samma i olika sociala grupper i samhället. (2) En egen studie med syftet att utforska hur fenomenet habitus kommer till uttryck i smak och val av kost och fysisk (in)aktivitet hos barn i årskurs sju som kommer från ett område med hög invandrartäthet och socioekonomisk låg status. Som datainsamlingsmetod används kvalitativa fokusgruppsintervjuer och som analysverktyg av data utnyttjas Bourdieus habitusteori. Studien innefattar två homogena fokusgruppsintervjuer med fem deltagare i respektive grupp. Studiens resultat stärker tidigare forskning som pekar på att framförallt idrottande i förening är villkorad och begränsad av stora grupper i samhället. Av deltagarna i studien är det endast en som är aktiv inom föreningsidrott och trots att över hälften av barnen testat på idrottsformen, är det inget som faller dem i smaken. Gällande matval stärker resultaten forskning som talar för att val av mat har en viktig roll i skapandet av en identitet, samt som statussymbol, där vilken mat man väljer respektive tar avstånd från i hög grad uttrycker vem man är och var i samhället man kommer ifrån. Denna studie slår fast att val och smak av kost och fysisk (in)aktivitet i allra högsta grad påverkas av mötet mellan kulturell bakgrund och social miljö och stärker därmed Bourdieus teori om att habitus påverkar en individs livsstilsval.
Degree
Student essay
URI
http://hdl.handle.net/2077/30740
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
gupea_2077_30740_1.pdf (1.173Mb)
Date
2012-10-24
Author
Nilsson, Cecilia
Bremer Thudén, Madelein
Keywords
Barn
fysisk aktivitet
habitus
kost
livsstil
Series/Report no.
Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPK
VT 2012
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV