dc.contributor.author | Pettersson, Emil | |
dc.date.accessioned | 2012-12-07T14:17:31Z | |
dc.date.available | 2012-12-07T14:17:31Z | |
dc.date.issued | 2012-12-07 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/31730 | |
dc.description.abstract | Övervikten i samhället har ökat, i Sverige är enligt dagens forskning hälften av alla vuxna män, en tredjedel av alla kvinnor och vart femte barn överviktiga eller feta. Ohälsosamma matvanor och ett stillasittande liv är saker som anses bidra till att vi blir sjuka och dör för ti-digt.
Min kandidatuppsats syfte är att beskriva gymnasiekillars syn på hälsosam mat, matval samt påverkan. Detta för att få en förståelse för hur ungdomskillar resonerar gällande hälsosam mat, vilket kan fungera som stöd i utvecklandet av kostrelaterade insatser för ungdomar.
Undersökningen var utformad som en enkätstudie med tyngdpunkt på öppna frågor. Under-sökningen utfördes på 59 elever som gick två olika yrkesförberedande program på en gymna-sieskola i en mellanstor stad i södra Sverige.
Resultatet i undersökningen visar på att killarnas syn på vad hälsosam mat är varierar en hel del från person till person men att man trots detta kan se mönster som överensstämmer med varandra t.ex. gällande vikten av protein i kosten samt ett intag av varierad kost.
När det gäller vilka faktorer som påverkar killarna i deras val av mat är resultatet mer unisont då de flesta av killarna ansåg att det fanns fem faktorer som påverkade dem i sitt val av mat. Nämligen egna uppfattningar och attityder, egna kunskaper, den egna livsstilen, familjen samt hemmet. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostsvetenskap HPK | sv |
dc.relation.ispartofseries | VT 2012 | sv |
dc.subject | Hälsa | sv |
dc.subject | killar | sv |
dc.subject | påverkan | sv |
dc.subject | matval | sv |
dc.subject | ungdomar | sv |
dc.title | Hälsosamma ungdomar? | sv |
dc.title.alternative | Gymnasiekillars syn på hälsosam mat | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
dc.type.degree | Student essay | |