Show simple item record

dc.contributor.authorAndersson, Sofia
dc.contributor.authorJakobsson, Sofia
dc.date.accessioned2013-03-08T13:26:10Z
dc.date.available2013-03-08T13:26:10Z
dc.date.issued2013-03-08
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/32525
dc.descriptionSahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: Artificial sweeteners in beverage and their effect on hunger and energy intake Author: Sofia Andersson and Sofia Jakobsson Supervisor: Heléne Bertéus Forslund Examiner: Anna Winkvist Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS Type of paper: Examination paper, 15 hp Date: April 11, 2012 Background In 2010 the total consumption of soft drinks in Sweden was estimated to 69 litres per person and 17 % of the domestic production was estimated to consist of soft drinks sweetened with artificial sweeteners. The effects of artificial sweeteners on hunger is not yet fully understood. It is speculated that they might increase hunger and hence increase energy intake. Objective The aim was to compile the evidence regarding the effects of an intake of a beverage sweetened with artificial sweeteners compared to sucrose on subsequent hunger and energy intake. Search strategy A systematic search for literature was performed in the databases PubMed and Scopus. Selection criteria The inclusion criteria were RCT, human studies, articles published in Swedish or English, studies on healthy adults and studies measuring hunger with a subjective scale or energy intake. The exclusion criteria were studies who measured energy intake under other forms than standardised or controlled, studies without a standardised dose of the beverage and articles needed to be ordered against payment. Data collection and analysis Four articles were selected and examined according to a template developed by SBU. The evidence for each outcome was weighed together and graded according to GRADE based on a summarised evidence form developed by the Sahlgrenska Academy. Main results All four articles measured subjectively rated hunger. No article showed a significant difference after a consumption of a beverage sweetened with artificial sweeteners compared to a beverage sweetened with sucrose. Two of the articles measured energy intake, of which one showed a significantly higher energy intake after an intake of sucrose. The other showed the same significant difference in women but not in men. Conclusions The hunger did not differ between an intake of a drink sweetened with artificial sweeteners compared to sucrose. The total energy intake was higher after an intake of a drink sweetened with sucrose compared to a drink sweetened with artificial sweeteners. The evidence for the both outcomes were estimated as low.sv
dc.description.abstractSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Artificiella sötningsmedel i dryck och dess effekt på hungerkänslor och energiintag Författare: Sofia Andersson och Sofia Jakobsson Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2012-04-11 Bakgrund År 2010 beräknades läskkonsumtionen i Sverige till 69 liter per person och av den inhemska läskproduktionen beräknades 17 % vara läsk sötad med artificiella sötningsmedel. Det är idag inte helt utrett hur artificiella sötningsmedel påverkar hungern. Det spekuleras om de kan ge ökade hungerkänslor och därmed öka energiintaget. Syfte Syftet var att sammanställa forskningen rörande effekterna av ett intag av dryck sötad med artificiella sötningsmedel jämfört med sackaros på efterföljande hungerkänslor och energiintag. Sökväg En systematisk litteratursökning genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Urvalskriterier Inklusionskriterierna var RCT, humanstudier, artiklar publicerade på svenska eller engelska, studier på friska vuxna och studier som mäter hungerkänslor med en subjektiv skala eller som mäter energiintag. Exklusionskriterierna var studier som mäter energiintag under annat än standardiserade eller kontrollerade former, studier utan standardiserad dos av försöksdryck och artiklar som måste beställas mot betalning. Datainsamling och analys Fyra artiklar valdes ut och granskades enligt en mall utarbetad av SBU. Evidensen för varje effektmått vägdes samman och graderades enligt GRADE utifrån ett sammanfattande evidensformulär utarbetat av Sahlgrenska Akademin. Resultat Alla fyra artiklar mätte subjektivt skattade hungerkänslor. Ingen av artiklarna såg någon signifikant skillnad efter intag av dryck sötad med artificiella sötningsmedel jämfört med dryck sötad med sackaros. Två av artiklarna mätte energiintag, varav en visade ett signifikant totalt högre energiintag efter intag av dryck sötad med sackaros. Den andra visade samma signifikanta skillnad hos kvinnor men inte hos män. Slutsats Hungerkänslorna skiljde sig inte mellan ett intag av dryck sötad med artificiella sötningsmedel jämfört med sackaros. Det totala energiintaget var högre efter intag av dryck sötad med sackaros jämfört med dryck sötad med artificiella sötningsmedel. Evidensstyrkan bedömdes som låg för båda effektmåtten.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesDIA/V12sv
dc.subjectsötningsmedel hungerkänslor energiintagsv
dc.titleArtificiella sötningsmedel i dryck och dess effekt på hungerkänslor och energiintagsv
dc.title.alternativeEn systematisk litteraturöversiktsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record