dc.contributor.author | Popov, Maria | |
dc.date.accessioned | 2013-05-30T12:49:35Z | |
dc.date.available | 2013-05-30T12:49:35Z | |
dc.date.issued | 2013-05-30 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/2077/32902 | |
dc.description | Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Is pricing a way to affect share of fruits and vegetables in a diet?
Author: Maria Popov
Supervisor: Heléne Bertéus Forslund
Examiner: Ingrid Larsson
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: May 23, 2013
Background: Fruits and vegetables (FV) are important for health, including occurrence of diabetes, obesity and cardiovascular diseases. Said diseases cause most cases of illness and death in high-income countries. Only a small part of the population achieves the FV-intake goal, so a higher FV-intake is desirable. Besides general information campaigns there is another method of influencing what people might buy.
Objective: To examine whether different pricing is connected to FV-intake or –purchase.
Search strategy: Databases PubMed, Scopus and Summon were searched with “vegetable consumption", "price/pricing policy" and "food choice” in different combinations.
Selection criteria: Studies performed after year 2000 on at least 18 years old persons from North America, Europe or Australia, examining changes in FV-price and -purchase. Some additional parameters were excluded.
Data collection and analysis: Eleven articles were selected, whereof four met all the criteria. They were reviewed and the evidence was compiled according to the certain templates.
Main results: One cross-sectional study showed an association between higher FV-prices and lower FV-intake, but it didn’t explain any causation. Three RCTs with good design had small assorted groups who participated in realistic shopping situations. The intervention was different price discounts on FV. The studies showed consistent significant results of lower prices leading to higher FV-purchase. Evidence strength was deemed to be moderate.
Conclusions: The lowering of prices on FV might increase FV-purchase. Yet the evidence is not strong enough and more research with a larger number of participants is needed. There are further additional factors which may complicate the picture, such as total amount of purchased calories or socioeconomic belonging. | sv |
dc.description.abstract | Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Är priset ett sätt att påverka mängd frukt och grönsaker i kosten?
Författare: Maria Popov
Handledare: Heléne Bertéus Forslund
Examinator: Ingrid Larsson
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2013-05-23
Bakgrund: Intag av frukt och grönsaker (FG) är viktigt för hälsan, bland annat för förekomst av fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. I höginkomstländer är en ökning av FG-intaget önskvärd, då endast en liten del av befolkningen äter rekommenderade mängder, samtidigt som nämnda sjukdomar står för flest fall av ohälsa och död. Förutom generella informationskampanjer eller kostråd till individer finns ekonomiska metoder att påverka vad människor väljer att köpa.
Syfte: Att undersöka om olika prissättning har samband till FG-intag eller -inköp.
Sökväg: Sökningen gjordes i databaser PubMed, Scopus och Summon med sökord "vegetable consumption", "price/pricing policy" och "food choice" i olika kombinationer.
Urvalskriterier: Studierna skulle vara gjorda under tiden efter 2000-talet på minst 18 år gamla personer i Nordamerika, Australien eller Europa, och undersöka prisändringar och FG-inköp. Vissa interventionsplatser och undersökta parametrar exkluderades.
Datainsamling och analys: Elva artiklar valdes ut, varav fyra uppfyllde alla kriterier. De fyra granskades enligt SBU:s granskningsmallar och evidensstyrkan bedömdes enligt GU:s formulär.
Resultat: En tvärsnittsstudie visade att högre FG-priser var associerade med lägre FG-intag, men förklarade inte ett möjligt orsakssamband. De tre resterande studierna var väldesignade RCT med verklighetstrogna köpsituationer och blandade grupper, men grupperna var små. Interventionen var olika stora rabatter på FG och resultaten i alla studier visade med signifikans att interventionsgrupperna köpte mer än kontroller. Underlaget bedömdes ha måttlig evidensstyrka.
Slutsats: Resultaten är samstämmiga och signifikanta: prissänkning leder till större inköp av FG. Men det krävs fler studier på större grupper. Det finns dessutom andra faktorer som komplicerar bilden, till exempel köpt total kalorimängd och socioekonomisk tillhörighet. | sv |
dc.language.iso | swe | sv |
dc.relation.ispartofseries | DIE/V13 | sv |
dc.subject | frukt grönsaker kost | sv |
dc.title | Är priset ett sätt att påverka mängd frukt och grönsaker i kosten? | sv |
dc.title.alternative | Is pricing a way to affect share of fruits and vegetables in a diet? | sv |
dc.type | Text | |
dc.setspec.uppsok | Medicine | |
dc.type.uppsok | M2 | |
dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för medicin | swe |
dc.contributor.department | University of Gothenburg /Institute of Medicine | eng |
dc.type.degree | Student essay | |