Show simple item record

dc.contributor.authorOlofsson, Charlotte
dc.contributor.authorJohansson, Cornelia
dc.contributor.authorNordbeck, Maria
dc.date.accessioned2013-05-30T13:32:14Z
dc.date.available2013-05-30T13:32:14Z
dc.date.issued2013-05-30
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/32907
dc.descriptionSahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Title: The effect of the glycemic index of breakfasts in energy intake in children and adolescents Author: Charlotte Olofsson, Cornelia Johansson and Maria Nordbeck Supervisor: Fredrik Bertz Examiner: Ingrid Larsson Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS Type of paper: Examination paper, 15 hp Date: May 16, 2013 Background: The glycemic index (GI) and it´s effect on energy intake is a debated subject. Research has been done whether food with lower GI decreases hunger and lowers energy intake, which could be an effective tool to prevent overweight in children and adolescents. Breakfast eating is successful for maintaining a healthy weight and it´s therefore interesting to see if the quality of the carbohydrates matters. Objective: To evaluate the scientific evidence regarding the effect of GI of breakfasts in children’s and adolescents energy intake. Search strategy: To find relevant articles, a systematic literature search was made in the databases PubMed, Scopus and Cochrane. Search terms that were used were: breakfast, breakfast quality, children, glycemic index, energy intake, obesity. Selection criteria: Randomized controlled trials and cohort trials, breakfast eating individuals, children and adolescents under 18 years old, reported glycemic index. Outcome measurements: Energy intake. Data collection and analysis: Six original articles met the inclusion criteria and were reviewed by the SBU audit template for randomized and controlled studies. There after one article was excluded because of very low quality of the study. The strength of evidence was evaluated using the GRADE system. Main results: There is some evidence that a breakfast with lower GI contributes to a lower energy intake in the next meal for children and adolescents. The strength of evidence for this is low (++). Two studies show that a meal with lower GI results in a lower energy intake in the next coming meal, than after a meal with higher GI. The other three studies show no significant difference. Conclusions: The scientific ground for recommending a breakfast with low GI for children and adolescents, regarding reducing energy intake, is inadequate. More studies with longer duration are required to get better evidence. There is low evidence (++) that a breakfast with lower GI gives a lower energy intake in the next coming meal than a breakfast with higher GI.sv
dc.description.abstractSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Titel: Effekten av frukostens glykemiska index på energiintag hos barn och ungdomar Författare: Charlotte Olofsson, Cornelia Johansson och Maria Nordbeck Handledare: Fredrik Bertz Examinator: Ingrid Larsson Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2013-05-16 Bakgrund: Glykemiskt index (GI) är ett omdebatterat ämne och något som diskuteras mycket är hur det glykemiska indexet påverkar energiintag. Det forskas på om en kost som har lägre GI ger en ökad mättnadskänsla och ett minskat energiintag, vilket skulle kunna vara ett redskap för att förebygga övervikt hos barn och ungdomar. Frukosten har visat sig vara en av framgångsfaktorerna för en hälsosam vikt och därmed är det intressant att titta på om kvaliteten av kolhydrater har någon betydelse. Syfte: Att granska det vetenskapliga underlaget gällande hur frukostens GI påverkar barn och ungdomars övriga energiintag. Sökväg: För att hitta relevanta artiklar till frågeställningen gjordes en systematisk litteratursökning i databaserna PubMed, Scopus och Cochrane. Sökord som användes var: breakfast, breakfast quality, children, glycemic index, energy intake, obesity. Urvalskriterier: Randomiserade kontrollerade studier och kohortstudier, frukostätande individer, barn och ungdomar under 18 år, angivet glykemiskt index. Effektmått: Energiintag. Datainsamling och analys: Sex originalartiklar mötte inklusionskriterierna och granskades enligt SBU:s granskningsmallar. En studie valdes därefter bort på grund av mycket låg studiekvalitet. Evidensstyrkan bestämdes utifrån GRADE-systemet. Resultat: Det finns visst underlag för att en frukost med lägre GI ger ett lägre energiintag vid nästkommande måltid, hos barn och ungdomar. För detta är evidensstyrkan låg (++). Två studier visar att en måltid med lägre GI ger ett lägre frivilligt energiintag i nästkommande måltid än efter en måltid med högre GI. De övriga tre studierna visar ingen signifikant skillnad. Slutsats: Underlaget för att rekommendera en frukost med lågt GI till barn och ungdomar, med avseende på att minska energiintag är otillräckligt. För att få säkrare evidens behövs fler välgjorda studier inom området som varar under längre tid. Evidensstyrkan är låg (++) för att en frukost med lägre GI ger ett lägre energiintag vid nästkommande måltid än en frukost med högre GI. När det gäller övrigt intag saknas vetenskapligt underlag.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesDIE/V13sv
dc.relation.ispartofseriesC-Uppsatssv
dc.subjectfrukostens glykemiska indexsv
dc.subjectenergiintagsv
dc.titleEffekten av frukostens glykemiska index på energiintag hos barn och ungdomarsv
dc.title.alternativeThe effect of the glycemic index of breakfasts in energy intake in children and adolescentssv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record